Taşerona üçlü kadro formülü!

Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan ama asıl işlerde çalışan personel için müjdeli haberler yakında. Yıl sonuna kadar sorun çözülecek. Masada ise taşeron işçiler için üç ayrı formül duruyor. Bakanlar Kurlu bunlardan birisine karar verecek.

Haberler 26.09.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye uzun süredir taeron adn verdiimiz ve kamu kurumlarnda özel irketlerin eleman olarak çalan arkadalarmzn sorunlarn konuuyor. ki yl kadar önce bu arkadalarmzn çaltklar kurumlarda devlet personeli olarak istihdam edilecekleri söylenmi ve önemli bir süreç balamt. Süreç yaanan gelimelerle biraz yava ilerlese de sona yaklald.

YEN FORMÜLLER MASADA

Önceki gün Babakan Binali Yldrm da yl sonuna kadar sorunun çözüme kavuturulaca müjdesini verdi. ki bakanlk (Maliye ve çalma) deiik formülleri masaya yatrdlar ve bunlardan ikisi öne çkmaya balad.

Bu iki formül Bakanlar Kuruluna gelecek ve karar verilecek. Birkaç hafta içinde konu netlemi olacak. Bu formüllerle ilgili edinilen bilgiler öyle:

ÖZEL STATÜLÜ SÖZLEME

Öncelikle taeron ad altnda çalanlarn asl ii yapmalarna ya da muvazaal olmalarna baklmadan yeni bir statüye kavuturulmalar öngörülüyor. Bu u anki devlet memuru kanununda bulunan 4A, 4B, 4C ve 4D statülerinin dnda 4E diyebileceimiz özel sözleme eklinde düünülüyor.

KAMU PERSONEL OLACAK

Böylece taeron çalanlar, 657 sayl Devlet Memurlar Kanununa göre kamu personeli haline gelmi olacak. Burada sözleme süresi 3er yllk olarak düünülüyor. Sözleme yaplan taeron personel çalt kurumda ayn görevi yapmaya devam edecek.

TAERONLARIN MAAI YÜKSELECEK

Sözlemeler i performansna, hizmetten beklenen faydann salanp salanmadna göre yenilenecek. Performans yüksek olan, emeklilie kadar çalacak. Ücretleri ayn ii yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatlacak.

Yani bu durumda baz taeron çalanlarn maalar yükselmi olacak.

SINAV LE YAPILABLECEK

Sözleme için müracaatlar çallan kuruma yaplacak. Baka bir kuruma geçi yaplacaksa, ihtiyaca göre ve snav ile yaplabilecek.

SSK STATÜSÜNDE HESAPLANACAK

Sözleme için konulan 65 ya snr ise korunuyor. 65 yan üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleme yaplan personel çakl olacak, yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adyla SSK statüsünde hesaplanacak.

MAA VE TAZMNATA DEVLET GARANTS

Bir baka formülde ise sözleme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maalar ve kdem tazminatlarna devlet garantisi getirilecek. Salk, enerji, eitim gibi kritik alanlarda asl ii yapanlarn kadroya alnmas öngörülüyor.

Bu kapsamda olanlarn bir devlet irketi kurularak kadrolarnn buraya alnmas da seçenekler arasnda. Kalan personel yine belli bir süre ayn statüde çalacak ancak i, maa ve tazminat garantisi korunacak.

GÜVENLK SORUTURMALARI

Hangi formül uygulanrsa uygulansn, güvenlik soruturmas mutlaka yaplacak. Güvenlik aratrmasnda bata FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatl olup olmadklarna baklacak. Aratrmada 657 sayl kanunun 48inci maddesinde yer alan suçlarn olup olmadna da baklacak. Devletin güvenliine kar suçlar, anayasal düzene kar suçlar, zimmet, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak art da aranacak.

Ana Sayfaya Git