Tatilde yakıt tasarrufu!

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Kalsın, "Alınacak basit önlemler ve araç kullanma alışkanlıklarını değiştirerek akaryakıt giderini yüzde 15 azaltmak mümkün." dedi.

Haberler 01.06.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Verimlilii Dernei Bakan Murat Kalsn, bayram tatili boyunca 15 milyona yakn aracn yollara çkmasn öngördüklerini belirterek, Alnacak basit önlemler ve araç kullanma alkanlklarn deitirerek akaryakt giderini yüzde 15 azaltmak mümkün. dedi.

Kalsn, 9 günlük bayram tatili için yol hazrlklarnn baladn, bu akamdan itibaren tatil süresince 15 milyona yakn aracn yollara çkmasn beklediklerini kaydederek, tatile ya da aile ziyaretine gideceklerin bütçe hesab da yaptn bildirdi.

Özellikle akaryakt ücretlerinin artan petrol fiyatlarna paralel yükselmesinin ulam maliyetini de yukar çektiini dile getiren Kalsn, alnacak basit önlemler ve araç kullanma alkanlklarn deitirerek akaryakt giderini yüzde 15 azaltmann mümkün olduunu vurgulad.

Kalsn, ulatrma alannda son dönemde verimlilik çalmalarna odaklanldn belirterek, çok basit önlemlerle ülkenin ylda milyarlarca lira tasarruf edebileceinin altn çizdi.

Murat Kalsn, Söylediim gibi tatil boyunca 15 milyon aracn yola çkmasn öngörüyoruz. Basit önlemlerle araç ba 50 liralk bir tasarruf salamak bile ülke ekonomisi için 750 milyon liralk deer anlamna geliyor. diye konutu.

Saatte 95 kilometre hz geçmeyin

Kalsn, uzun yol seyahatlerinde yakt tasarrufu için alnacak önlemlere deinerek, aracn yakt verimliliinde lastiin önemli bir fonksiyon olduunu, yakt tüketimini yüzde 5-10 arasnda etkilediini söyledi.

Aracn lastik basncnn kullanm klavuzunda önerilen ayarda olmasna dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Kalsn, u önerilerde bulundu:

Yeterince imemi lastikler yakt giderini artrr. Araç, saatte 95 kilometre yerine 115 kilometre hzda kullanldnda yüzde 15 daha fazla yakt tüketir. Motor yüksek devirde kullanlmamal ve motor devrine uygun vites kullanlmal. Kalklarda, sürü srasnda ve vites deitirirken ani gaz verilmemeli. Radyal lastik kullanlmal. Bu lastikler ehir içinde ve özellikle otoyolda yakt tasarrufu salar ve daha uzun ömürlüdür.

Camlar kapal tutun, depoyu ar doldurmayn

Kalsn, sürü esnasnda camlarn kapal olmas veya hava deiimini salayacak kadar açlmas gerektiini belirterek, bunun da önemli ölçüde yakt tasarrufu salayacan bildirdi.

Araçta üretici firmann önerdii yaktn kullanlmas ve deponun ar doldurulmamas gerektiini aktaran Kalsn, bu durumun yakt szntlarna ve buharlama kayplarna neden olabileceini söyledi.

Kalsn, araçta mevsimine uygun motor ya kullanlmasnn ve motor ya deiimi srasnda ya filtresinin de deimesi gerektiinin unutulmamas uyarsnda bulunarak, bu durumun hem yakt tasarrufu hem de motorun ömrü açsndan önemli olduunu kaydetti.

Aracnzn periyodik bakm ve ayarlarnn zamannda yaptrlmas gerektiini dile getiren Kalsn, Uygun ekilde bakm yaplmazsa araçtaki mekanik sistemlerin hemen hemen hepsi yakt tüketimini artrr. Aracn egzoz gaz ölçümlerini periyodik olarak yaptrn. Motor hava filtresini belirli periyotlarda temizleyin ya da deitirin. diye konutu.

Ana Sayfaya Git