Tavuk ihracatı!

Devlet desteği ile birlikte 9 milyon liraya mal olan tavuk kesim ve ambalaj fabrikası 60 kişiye iş imkanı sağladı.

Haberler 28.05.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Eil ilçesinde bir giriimci, devletten ald destekle birlikte 9 milyon liraya mal olan tavuk kesimhanesi, ambalajlama ve pazarlama tesisi kurdu. Günde 10 bin tavuk kesimi yapp Avrupa ve Güney Afrikaya ihracat yapan tesis, 60 kiiye de i imkan salad.

Diyarbakrl Kerim Acar, yaklak 3 ay önce toplam 9 milyon lira maliyetle tavuk kesim, ambalaj ve pazarlama tesisi kurdu. Devletten ald destekle birlikte tavuk imparatorluu kuran Acar, günde 10 bin tavuk keserek bunlar Avrupa ve Güney Afrika ülkelerine pazarlamaya balad. Tesisin de neredeyse tamamnn kadnlardan olutuu 60 kiiye i imkan salayan Acarn hedefi, tesislerini büyütüp istihdam saysn arttrmak.

Hedefimiz ihracat ve istihdam arttrmak

Tesis müdürü Cem Dolmali, merkezlerinde üretime yeni baladklarn ve ürünleri Avrupa ile Afrikann belirli bölgelerine gönderdiklerini söyledi. Dolmali, Patronumuz Kerim Acar, bu bölgeye yapm olduu güzel bir yatrmla, yaklak 9 milyon liraya mal olmu bir yatrm, buray iler bir hale getirdi. Biz de buray insanlara nasl faydal oluruz, buraya nasl istihdam olutururuz diye faaliyete geçirmek için 3 aydr çalmaktayz bir ekip olarak. Burada istihdam olarak ortalama ilk planda 50 kiiye i salamaktayz. uanda irketimizde 50 kii çalmakta. Bunun haricinde teknik ekiplerimiz, dardan getirdiimiz teknik ekipler, 10 kiilikte öyle bir ekibimiz var. Onlarda dardan destek vermekte bize, u anda 60 kiilik bir ekiple çalmaktayz. Bu sene için ön gördüümüz ihracat rakam iki buçuk, üç milyon dolar aras. Önümüzdeki seneye yapacamz yeni yatrmlarla inallah bu rakam 7 milyon dolarlara, istihdam da 70, 75 kiilere yükseltmek istiyoruz. Irakn, Suriyenin, Arap ülkelerinin yakn olmas insanlarn dikkatini buraya çekiyor dedi.

Kadn istihdamna bu ülkenin bölgenin daha çok ihtiyac var

Firma yetkilisi Abdurrahim Acar, iletmelerinde kas gücünün olmad bölümlerin olduunu kaydetti. Acar, Bunlarda bizim kadnlarmzn çalmas daha uygun olacan düünüyoruz. çünkü kadn istihdamna bu ülkenin, bölgenin daha çok ihtiyac var. Bende veteriner hekimim anladm bir konu. Hijyen olarak, kural olarak ne olup olmadn biliyoruz. O konuda da veteriner hekim olmamz bir avantaj. uan ki hedefimiz, günde 10 bine yakn tavuk kesiyoruz, 20 bine çkartmak. ç piyasaya da biraz daha hakim olmak. Belirli süre sonra amacmz, ihracat dnda iç piyasaya da yönelmek diye konutu.

Buradaki amacmz aylk yaklak bir 300 ton tavuu ihraç etmek

Firmann çalt irketin d pazarlama sorumlusu Burak Gültekin ise Diyarbakrdan çkan ürünleri Bat Afrika ülkelerine ulatrdklarn söyledi. Kendilerinin rakipleri olarak Fransa, Hollanda ve Danimarka markalar, Brezilyal tavuk üreticileri, Amerika Birleik Devletlerindeki yerel üreticiler ve oyuncularn rakipleri olduunu kaydeden Gültekin, sözlerine öyle sürdürdü:

Sa olsun devletimiz son dönemde ihracatta muazzam bir katk salad. çok fazla imkanlar var. Yurt d fuarlar, tevikler, lojistik takviyeleri. Biz de bunlar fuarlarda kullanp ihracatmzda kullanp bölgemizden katma deer oluturup ülkemize dolar getirmek için çalyoruz. Acarlar tavuk firmasyla da geçmiten gelen ortak bir hukukumuz var. imdi burada kendileri bölge halkna katma deer salamak için güzel bir kesimhane kurmular, istihdam oluturmular. lk etapta bizim buradaki amacmz aylk yaklak bir 300 ton tavuu ihraç etmek. Sonrasnda yaplacak ilave yatrmlar ve içi almlaryla muhtemelen buradan yaklak bir 540 ton, 550 ton aylkla çkm olacaz. Bu da takribi olarak baktnz zaman aylkta yaklak 500, 600 bin dolar baremine ulama hedefini salyor. Yllk da 6, 7 milyon dolar gösteriyor. Ama ilk etapta sanrm 2019 yl toplamnda 2 milyon dolar bareminde kalacak. Ama amacmz artrmak. Diyarbakrda muazzam bir genç nüfus gücü var. Diyarbakr hinterland da geni. Yani etraftan da içi alabilecek seviyede. Acarlar gibi sanayicilerin katklar muazzam bir ivme oluturacaktr. çünkü ülkemizde bulunan özellikle güneydouda bulunan skntlar amann tek sebebi ekonomik müreffeh bir toplum oluturmak. Burada biz iktisadi kalknmay ancak yerli yatrmcnn Anadoluya yatrm yapmasyla salayabiliriz.

Ana Sayfaya Git