TBB'den doğalgaz santrali kredileri açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarında olduğunu ve yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar doları düzeyinde bulunduğunu duyurdu.

Haberler 11.09.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBB, son dönemde kamuoyunda doal gaz santralleri hakknda yer alan tartmalarn daha salkl bir zeminde yaplmasn teminen açklamada bulundu.

Açklamada, elektrik üretim ve datm sektörünün mevcut borç stokunun 47 milyar dolar civarnda olduu ve yaplandrma ihtiyac bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar dolar düzeyinde bulunduu belirtildi.

KRED TUTARI

Bu tutarn yaklak 10 milyar dolar tutarndaki ksmnn 2019 yl içinde yaplandrmasnn tamamlanmasnn beklendii bildirilen açklamada, unlar kaydedildi:

Bu kredilere ilikin snflandrma ve karlk hesaplamalar uluslararas finansal modellere ve denetime uygun bir ekilde yaplmaktadr. Kredi teminatlar ve santrallerin nakit ak projeksiyonlarndaki beklentilerin farkl olmas nedeniyle karlk oranlar bankalar arasnda fark gösterebilmektedir.

En olumsuz senaryoda dahi bu kredilerin tamamna karlk ayrlsa bile bunun sektörün sermaye yeterlilik oranna etkisi yaklak yüzde 0,23 düzeyinde olaca hesaplanmaktadr. Bu kredilerinin tamamnn 3. gruba alnmas halinde dahi sektörün takipteki alacaklar rasyosuna etkisi yüzde 0,22 seviyesinde kalacaktr. Dier bir deile, bu kredilere ilikin en muhafazakr ekilde hareket edilse bile etkisi oldukça snrl, makul ve yönetilebilir düzeydedir.

Ana Sayfaya Git