TCDD demir yolu kazalarını "Tam Saha Emniyet Projesi" ile önleyecek

"Sıfır kaza prensibi"yle geliştirilen proje kapsamında oluşturulan ve sahadan gelen son yıllara ait bilgilerin işlendiği veri tabanında, yapay zeka yardımıyla önleyici aksiyonlar planlanıyor ve takip ediliyor

Haberler 14.04.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD), tamamen kendi uzman ve yazlmclaryla demir yollarnda sfr kaza prensibiyle gelitirdii emniyet yönetimine ilikin Tam Saha Emniyet Projesini balatt.

Tam Saha Emniyet Projesi kapsamnda büyük bir veri taban oluturuldu. Geçmi yllara ait bilgiler ile sahadan alnan günlük veriler buraya ileniyor. Yapay zeka yardmyla önleyici aksiyonlar planlanarak, uygulamalar takip ediliyor.

Anlk olarak demir yollarnn durumu, bakmlar, hat kstlar gibi pek çok veri 2 binden fazla noktada izleniyor. Gelecek emniyet stratejileri ve uygulamalar bu verilere göre gelitiriliyor.

çIKARILAN DERSLER SON DERECE CDDYE ALIYORUZ

TCDD Genel Müdürü Ali hsan Uygun, demir yolu ulamnda emniyeti ön plana aldklarn ve bu nedenle 2021i Emniyet ve Eitim Yl olarak ilan ettiklerini söyledi.

Tren kazalarn ve sonuçlarnn üzerinde ciddiyetle durduklarn belirten Uygun, ana faaliyet alan olan demir yolu trafik emniyetini en öncelikli konu olarak konumlandrmaya devam ettiklerini ve ileri seviyede emniyet kültürü oluturmak için yeni çalmalara baladklarn bildirdi.

Uygun, 2021 Emniyet ve Eitim Yl Yönetim Plannn temel bileenini oluturan Tam Saha Emniyet bal altnda listelenen çeitli önlemleri sürekli takip edip, sonuçlandrma konusunda kararl olduklarn dile getirdi.

Son yllarda meydana gelen kazalarn bir daha asla yaanmayacandan emin olmak için deimez bir kararllklar olduunu vurgulayan Uygun, Kaza ve sonuçlar üzerine derinlemesine düünüyor ve çkarlan dersleri son derece ciddiye alyoruz. Teknolojinin ve bilim insanlarnn akademik çalmalarndan da faydalanarak demir yollarnda kaza riskini en aza indireceiz. TCDD ülkemizin önemli bir deeri. Birlik olur, birlikte çalrsak bu deeri daha da yukarya tarz. dedi.

TCDD VE TÜ BRLYLE UYGAR KURULDU

Öte yandan, TCDD, yeni dönem emniyet stratejileri kapsamnda demir yolunda meydana gelen kazalar önlemek için stanbul Teknik Üniversitesi (TÜ) i birliiyle Demiryolu Ulam Emniyeti ve Güvenlii Uygulama ve Aratrma Merkezini (UYGAR) de kurdu.

Ulatrma ve Altyap Bakanlnn himayesinde iki kurulu arasnda demir yolunda meydana gelen kazalar önlemek amacyla i birlii anlamas, ocakta imzaland.

DEMR YOLU EMNYET VE GÜVENL KONUSUNDA PROJELER GELTRLECEK

UYGAR ile demir yolu emniyeti ve güvenliinde konu bazl projelerin gelitirilerek sahada uygulanmas planlanyor.

TÜ, kurulan merkezle ülkedeki demir yolu iletmeciliinin güvenli yaplabilmesi için altyap, üstyap sinyalizasyon, meteorolojik ve sismik olaylarn etkisi, demir yolu trafii, demir yolu sistemi, çevre ve i güvenlii gibi tüm alanlarda çalmalar hayata geçirecek.

çalmalar kapsamnda veri taban oluturulacak, veri analizi yaplacak, çözümler üretilerek takip edilecek. Demir yolu emniyeti ve güvenliinin farkl senaryolar üretilerek buna göre hazrlanan projelerin uygulanmas salanacak.

Bilimsel aratrmalar ve teknolojik gelimeler takip edilerek, ulusal ve uluslararas platformlarda demir yolu emniyeti ve güvenliiyle ilgili konularda proje üretilecek.

Ana Sayfaya Git