TCMB Başkanı Çetinkaya yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı

​Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam etmekte olduğuna vurgu yapan TCMB, 2019 TÜFE tahminini yüzde 14.6'da, 2020 yıl sonu TÜFE tahminini de yüzde 8.2'de tuttu. 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 13'ten yüzde 16'ya, 2020 yıl sonu için yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildi. Petrol fiyatı tahmini de 63.1 dolardan 67.2 dolara çıkarıldı.

Haberler 01.05.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMB Bakan Murat çetinkaya Ocak Enflasyon Raporunu takip eden dönemde Türk Lirasnn görece lml seyri, talep koullar ve geçici vergi indirimleri enflasyondaki düüü sürükleyen unsurlar oldu. Mevcut Rapor döneminde ilenmemi gda fiyatlar ve Türk liras cinsinden ithalat fiyatlarndaki artlar enflasyon görünümünü yukar yönlü etkiledi. Buna karn, hedeflenen patikayla uyumlu bir sk para politikas altnda çekirdek enflasyon eilimindeki iyileme, çkt açndaki genileme ve yönetilen/yönlendirilen fiyat artlarna ilikin aa yönlü güncelleme yukar yönlü etkileri telafi etti. Söz konusu etkilerin birbirini dengelemesi nedeniyle 2019 ve 2020 ylna ilikin enflasyon tahminlerinde deiiklie gitmedik dedi.

çetinkaya, TCMBnin 25 Nisandaki Para Politikas Kurulu karar metnindeki deiikliin ksa vadeli bir sinyal deil, yapsal yaklam olduunu söyledi. çetinkaya Metindeki deiim gerektii zaman sklatrma döngüsü olabileceine iaret dedi. TCMB Bakan yukar yönlü risk olursa ilave sklatrma yaplacana vurgu yapt.

REZERV RAKAMLARINDA GÖRÜLEN DALGALANMA STSNA DEL

TCMBnin bir süredir piyasalarda endielere neden olan döviz rezervleri konusunda da açklama yapan çetinkaya rezerv rakamlarnda görülen dalgalanmann istisnai olmadn belirtti. çetinkayaRezervdeki dalgalanma istisnai deil, yakn döneme özgü deil ve sra d deil. Rezerv iletiiminin brüt rezerv üzerinden yaplmas yaygn bir pratik dedi. çetinkaya rezervlere bakarken trende, orta vadeye baklmas gerektiini ifade etti. çetinkaya rezervler konusunda ilave bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

SWAP ADIMI PYASADA ETKN LEY çN ATILDI

çetinkaya, swap admnn piyasada etkin ileyi için atldn vurgulad.Bu araçlar (swap) kullanrken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçlar kullanrken rezervleri hesaba katarak bir deiiklik yapmyoruz, dizayn etmiyoruz diyen çetinkaya Bizim sunduumuz araçlar ya da piyasalar geçici deil. Biz ihtiyaca göre farkl araçlar devreye alabiliyoruz ifadesini kulland.

PYASA FAZLER TCMB POLTKA FAZ ETRAFINDA DALGALANIYOR

Piyasa faizlerinin TCMB politika faizi etrafnda dalgalandn belirten çetinkaya, kredi-mevduat faizlerinde normalleme gördüklerini kaydetti.

TCMBNN BR KUR HEDEF OLMAZ

TCMBnin bir kur hedefi olmaz diyen çetinkaya Kur gelimeleri para politikasnda elbette dikkate alnabilir ifadesini kulland.

SAKNLEMEDEN SONRA LETM TERCH EDYORUZ

htiyaç olursa iletiimdeki iyilemelere devam edeceklerini kaydeden çetinkaya Kargaa, gürültü ortamnda deil sakinlemeden sonra iletiimi tercih ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git