TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'enflasyon' açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" dedi.

Haberler 27.11.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMB, Finansal stikrar Raporunun Kasm 2021 saysn yaymlad. Raporda ifadelerine yer verilen TCMB Bakan Kavcolu, Finansal stikrar Raporunun son saysndan bu yana, iktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma eiliminin alamann hzlanmas ve d talebin destei ile sürdüünü bildirdi. hracattaki canl seyir ve turizm sektöründeki toparlanmann cari ilemler dengesindeki iyilemeyi desteklediini belirten Kavcolu, ktisadi faaliyetteki güçlü seyir reel sektör firmalarnn ciro, karllk ve likidite göstergelerine olumlu yansmaktadr. Reel sektör yabanc para (YP) pozisyonundaki iyileme devam etmektedir. Salgnla birlikte artan reel sektör ve hane halk borçluluk oranlar salgn öncesi seviyelerine gerilemitir. Hane halk finansal varlklarnn yükümlülüklerine göre daha fazla artmas bireylerin borç ödeme kapasitesini desteklemitir. 2021 ylnda kredi büyümesindeki yavalama temelde ticari kredilerden kaynaklanrken, para politikasnda yakn dönemde yaplan güncellemeler sonrasnda ticari kredi büyümesi toparlanmaktadr. Cari denge ve enflasyon görünümü için önem arz eden bireysel kredi büyümesine yönelik güçlendirilen makroihtiyati çerçevenin etkileri yakndan takip edilmektedir dedi.

YÜZDE 5 HEDEF

Kavcolu, bankaclk sektörü aktif kalitesindeki olumlu görünümün korunduunu ve sektörün likidite oklarna kar yeterli tamponun bulunduunu belirterek, unlar kaydetti:

Sektörün karllk performansndaki iyileme sermaye yeterliliini desteklemektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas, fiyat istikrar temel amac dorultusunda enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar elindeki tüm araçlar kararllkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde salanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düü, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki art eiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla makro ekonomik istikrar ve finansal istikrar olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatrm, üretim ve istihdam artnn salkl ve sürdürülebilir bir ekilde devam için uygun zemin oluacaktr. Bu çerçevede, finansal istikrara ilikin güncel durum ve görünümle birlikte küresel ve yurt içi makro ekonomik gelimelere yer verdiimiz Finansal stikrar Raporumuzun 33üncü saysnn okuyucular için faydal olmasn dilerim.

Ana Sayfaya Git