TCMB politika faizini yüzde 8.25'te sabit tuttu

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Haberler 26.06.2020 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMBden yaplan açklamada, ktisadi faaliyetteki yavalama Nisan aynda belirginleirken, kademeli normalleme admlaryla birlikte Mays ayndan itibaren toparlanmann balad görülmektedir denildi.

Koronavirüs salgnna ilikin gelimelere bal olarak küresel büyümedeki zayflamann yln ikinci çeyreinde derinleirken, ülkelerin att normalleme admlarna bal olarak ksmi bir toparlanma gözlendii belirtilen TCMB açklamasnda, Küresel ekonomideki toparlanmaya ilikin belirsizlikler yüksek seyretmekte, gelimi ve gelimekte olan ülke merkez bankalar genileyici yönde admlar atmaya devam etmektedir. Salgn hastaln sermaye akmlar, finansal koullar, d ticaret ve emtia fiyatlar kanalyla oluturmakta olduu küresel etkiler yakndan takip edilmektedir denildi ve eklendi:

ktisadi faaliyetteki yavalama Nisan aynda belirginleirken, kademeli normalleme admlaryla birlikte Mays ayndan itibaren toparlanmann balad görülmektedir.

FAZ YÜZDES

Salgn hastala bal gelimelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin snrlandrlmas açsndan finansal piyasalarn, kredi kanalnn ve firmalarn nakit aknn salkl ileyiinin devam büyük önem arz etmektedir.

Bu çerçevede, yakn dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katk yapmaktadr.

Son dönemde ihracat ve turizm gelirlerinde salgn hastala bal olarak düü gözlenmitir.

Ancak, normallemeyle birlikte mal ihracatnda görülen toparlanma ve emtia fiyatlarnn düük seviyeleri önümüzdeki dönemde cari ilemler dengesini destekleyecektir.

Toplam talep koullarnn snrlayc etkisine karn, salgna bal birim maliyet artlarnn yansmalaryla çekirdek enflasyon göstergelerinin eilimlerinde bir miktar yükseli gözlendiinin de alt çizilen TCMB açklamasnda, öyle denildi:

Uluslararas emtia fiyatlar tüketici enflasyonunu snrlamaya devam ederken, gda enflasyonu dönemsel ve salgna bal etkiler nedeniyle artmtr.

KISA VADEL HESAP

Salgna bal tedbirlerle ksa vadede etkili olan arz yönlü unsurlarn, normalleme sürecinin devamyla kademeli olarak ortadan kalkaca ve yln ikinci yarsnda talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale gelecei deerlendirilmektedir.

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasna karar vermitir.

Kurul, enflasyondaki düü sürecinin devamllnn, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirmektedir.

Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, parasal duru ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir.

Merkez Bankas fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecektir.

Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanmaldr.

Ana Sayfaya Git