Tehlike büyük

TÜRKİYE'de, son 44 yılın en kurak mevsimi yaşanırken, tarım arazileri bu kuraklıktan önemli ölçüde etkilendi. Tarlaya ekilen buğday tohumları yağış olmaması nedeniyle çürümeye başladı.

Haberler 11.01.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke genelinde etkisini sürdüren kuraklk, en çok Güneydou bölgesini etkiledi. Son 44 yln en kurak mevsiminin yaanmas tarm sektöründe kayglara neden oldu. Bölgenin en önemli ovalarndan biri olan Kzltepe Ovasnda bu yl ekilen buday tohumlar kurakln etkisiyle çörümeye balamas çiftçileri tedirgin etti. Kzltepe Ziraat Odas Bakan Bedirhan Dinler, buday tarlasnda yapt incelemede, sulu arizelerin bile kuraklktan etkilendiini ifade ederek, Bu yl bölgemizde kuraklk geçmektedir. Biz kn ortasndayz. Ben 27 yllk ziraat odas bakanym. Böylesi bir kuraklk görmedim. Bölgemizdeki sulu arazi bile kuraklktan etkilenmektedir. Bu, Allahn taktiridir. Allahn emridir. çiftçilerimiz çou uanda teredütlü ve perian durumdadr dedi.

BUDAY TARLADA çÜRÜDÜ

Tarm Mühendisi Sedat Ayyldz ise kuraklk ile ilgili bir aratrma yaptklarn ifade ederek, bu ylki kurakln ciddi bir tehlike oluturduunu söyledi. Ayyldz, Bu sene bölgemizde yaanan kuraklk nedeyli yaptmz aratrmalarda, bir çok kuru arazilerde özelikle çimlenmenin olmadn veya daha dorusu çürümelerin baladn tespit ettik. Bu durum, tohumda büyük bir kayg ve büyük bir kaypdr. çiftçilerimiz uan perian bir durumdadr diye konutu.

çiftçilerden Hamdullah Mahmutolu da, bu yl ektikleri tohumlarn yamur yamamasndan dolay tarlay tekrar ekmek zorunda kaldklarn ifade ederek, Maalesef kuru tarm yapan çiftçilerimiz ektii masülleri çkmad. Bu sene yamur da yamad. Bir çok çiftçi tarlasn tekrardan ekmek zorunda kald. çünkü, yere atmz budaylarmz çkmadndan dolay ektiimiz buday kaldrp tekrar ekmeye balyacaz. Bu da bizim için büyük sknt olacak. Bankalara olan borçlarmz ödemeyecek duruma geleceiz. Bu durumda devletimizin bize yardmc olmasn istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git