Teklifler beklentiyi karşılamıyor

Asgari ücret görüşmelerinde işveren çıkarlarının gözetildiğini ve sunulan tekliflerin işçilerin yaşam standartını yükseltmeyeceğini söyleyen sendika temsilcileri, istenilen ücretin mücadeleyle sağlanabileceğine işaret etti.

Haberler 09.12.2019 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk bakanlnda ilk toplants yaplan asgari ücret görümelerinin ikincisi Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonunun (TÜRK-) ev sahipliinde 10 Aralk günü yaplacak. kinci görüme öncesi, herhangi bir konfederasyona üye olmayan bamsz sendikalar, TÜRK- tarafndan açklanan asgari ücret talebine kar tepkili. Bu ücretin yeterli olmadn belirten sendika temsilcileri, içilerin insan onuruna yakr, geçimlerini salayabilecekleri bir ücreti ancak mücadele ederek alabileceklerini söyledi.

YÜKSEK BR RAKAM çIKMAYACAK

Görümelerden çok yüksek bir rakam çkmayacan ifade eden Devrimci Tekstil çileri Sendikas stanbul Temsilcisi Okan Karaca, TÜRK-in 2 bin 578 TL teklifinden daha düük bir rakam belirleyeceini söyledi. Tekstil içilerinin çounlukla kayt d ve düük ücretle çaltklarn belirten Karaca, Metal içilerinin devam eden toplu i sözlemesinde uyumazlk yaand. Yüzde 6 civarnda bir zam teklifi geldi. 2019 ylnn bandan bu yana biten toplu i sözlemelerine baktmzda çok yüksek zam oranlar verilmemektedir. Metal içilerine teklif edilen bu oran büyük ihtimalle geçmi olacak. Bu asgari ücrete de yansyacak dedi.

ZAMLARLA YEN ÜCRETN ERMES BR OLACAK

4 kiilik bir ailenin yoksulluk snrnn 6 bin 848 TL olduunun altn çizen Karaca, verilecek asgari ücretin aile ihtiyaçlarnn karlamayacan ifade etti. Yeni yl ile birlikte yeni zamlarn geleceini söyleyen Karaca, Zamlarla birlikte 2020 asgari ücretinin erimesi bir olacak. Zam fark geldii gibi içilerin cebinden buhar olup gidecek. Bata tekstil içileri olmak üzere bütün içiler gerçek, insanca yaamaya yetecek ücreti ancak mücadele ederek elde edebilir. Mücadele etmezsek iktidar ve patronlarn vermi olduu ücrete raz olmak durumunda kalrz. Bugün ne yazk ki var olan haklarmz, içi snfnn geriliinden kaynakl trpanlanyor diye konutu.

çilerin iten çkarlma korkusuyla tepki gösteremediini dile getiren Karaca, Devlet ve patronlarn azlarndan çkacak rakamlarla yaanmaz. Bu karanlk süreci parçalamak, içi ve sendikalarn elinde diye belirtti.

ÖLÜM ÜCRET

Bamsz Maden çileri Sendikas Örgütlenme Uzman Baaran Aksu, asgari ücretin açlk snrnn altnda olduunu belirterek, maden içilerinin çalma koullarna dikkati çekerek, unlar söyledi: Yeraltnda çalan maden içileri 2014de meydana gelen Soma Maden facias sonras çift asgari ücret ile çalyor. Buda imdiki asgari ücret ile 4 bin 40 TL eder. Dolaysyla yeralt maden içileri asgari ücretin ne olacan her sene dikkatle takip ederler. Fakat içiler yeraltnda ar i koullarnda ve i sal ve güvenlii kurallarnn fiilen uygulanmad ocaklarda çalyor. Bu içiler en ar koullarda, erken ölümü göze alarak çaltklar için bu ücret bir ölüm ücretidir. Bu para ile bir madenci sermayeye cannn bedelinin satm oluyor.

MASANIN Üç TARAFINDAN VEREN çIKARLARI

TÜRK-in geleneksel yoksulluk snr aratrmas üzerinden asgari ücret teklifinde bulunduunu dile getiren Aksu, öyle devam etti: Burada riyakrca olan ey u: Asgari ücret masasnn bir tarafnda içi sendikalar, bir tarafnda iveren sendikalar, bir tarafnda ise hükümet var. Sonuçta sendikalarda büyük oranda iveren ve hükümet tarafndan satn alnm kurumlar olduu için, aslnda masann her üç tarafnda da dorudan iveren çkarlarn dikkate alan bir yaplanma söz konusu. Kar taraftan TÜRK- 2 bin 578 TL, DSK ise 3 bin 200 TL talep ediyor. Ama bunlarn ölçütleri de neye göre talep ettikleri de belli deil. Mesela TÜRK- bakannn teklif ettii ücret, muhtemelen kendi ald maan 20de 1i oranl bir ücrettir.

BU ÜCRETLE GEçNMEK MKNSIZ

Ülkede derinleen isizlik ve kriz nedeniyle içilerin sessiz kaldn ifade eden Aksu, Asgari ücretle bir insann hem sosyal faaliyetlerini yürütebilmesi hem de ailesinin eitim, kira ve faturalar gibi temel harcamalarn yapabilmesi imknsz. Büyükehirler dnda kalan kentlerdeki içiler asgari ücret bile alamyor. Özellikle tekstil ve hizmet ikollaryla, küçük iletmelerde ve esnaflarn yannda çalanlarda, bin liraya bin 500 liraya çaltrlan, içilere yaygnca rastlyoruz eklinde konutu.

AçLIKLA TERBYE EDYORLAR

Görümelerden beklentilerinin olmadn söyleyen naat çileri Sendikas (naat-) Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider ise, açlk ve yoksulluk snr oranlarnn bilinmesine ramen TÜRK-in 2 bin 578 TL teklifte bulunmasna tepki gösterdi. Teklif edilen ücretlerin içinin yaam standardn yükseltmediinin altn çizen Gider, Verilecek olan ücret ile bir içi hayatn idame ettiremez. Devlet yapt fahi zamlar ve vergilerle kalknmaya çalyor. Buna kar belirlenecek asgari ücret miktar ile sadece inaat içilerini deil tüm içi snf açlkla terbiye edilmeye çallyor ifadelerini kulland.

ANTYELERDE VERG KAçIRILIYOR

Ücreti kabul etmeyeceklerini söyleyen Gider, Hiçbir inaat içisi asgari ücretle çaltrlmaz. Ama antiyelerde asgari ücreti bankaya yatrp, geri kalann elden verirler. Bu durum vergi kaçrma ve daha ucuz içi çaltrma demektir. Biz inaat içileri asgari ücretin yoksulluk ve açlk snrnn üstünde bir ücret olmasn istiyoruz talebinde bulundu.

Ana Sayfaya Git