Teknoloji girişimleri için 1,1 milyar liralık 5 yeni fon

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Girişim Sermayesi Destekleme Programı kapsamında sağlanacak kaynaktan yararlanmaya hak kazanan 5 fon için protokol süreci başlatıldı"

Haberler 16.09.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Giriim Sermayesi Destekleme Program (Tech-InvesTR) kapsamnda 5 fon için protokol sürecinin baladn belirterek, Ekosistemimize dahil olacak 5 yeni fonun ülkemizde yatrm yapmak üzere oluturaca kaynak tutar, ilk etapta 628 milyon lira olurken nihai tutar 1,1 milyar liraya ulaacak. dedi.

Varank, Tech-InvesTR Program çerçevesinde desteklenecek fonlarn belirlendiini söyledi.

Dünyada giriim sermayesi yatrmlarnn geçen yl 251 milyar dolar atn aktaran Varank, bu tutarn Türkiyede 59 milyon dolar seviyesinde kaldna dikkati çekti.

Varank, Ar-Ge ürünlerinin ticariletirilerek ekonomiye kazandrlmas için giriim fonlarna ihtiyaç duyulduunu vurgulayarak, bu fonlarn saysn artrmak ve Türkiyede sürdürülebilir giriim sermayesi ekosistemini oluturmak amacyla Hazine ve Maliye Bakanl ile TÜBTAKn geçen yl Tech-InvesTR programn hayata geçirdiini anmsatt.

- 5 ylda 148 teknoloji tabanl giriime yatrm hedefi

Programn balamasyla TÜBTAKn Tech-InvesTR çarsna çktn anlatan Varank, ilk aamada TÜBTAK tarafndan desteklenmesi planlanan fonlarn seçilerek Hazine ve Maliye Bakanlna bildirildiini ifade etti.

Varank, Hazine ve Maliye Bakanlnn program çerçevesinde kaynak taahhüdünde bulunaca giriim sermayesi fonlarn belirlediini dile getirerek, unlar kaydetti:

Tech-InvesTR Program kapsamnda salanacak kaynaktan yararlanmaya hak kazanan 5 fon için protokol süreci balatld. Protokol çalmalarnn tamamlanmasnn ardndan Hazine ve Maliye Bakanl ile fonlar arasnda fona katlm sözlemeleri, TÜBTAK ile bu fonlara katlacak üniversite kurulular arasnda da proje destek sözlemeleri e zamanl olarak imzalanacak. Ekosistemimize dahil olacak 5 yeni fonun ülkemizde yatrm yapmak üzere oluturaca kaynak tutar, ilk etapta 628 milyon lira olurken nihai tutar 1,1 milyar liraya ulaacak. Bu kaynaklarla önümüzdeki 5 ylda ülkemizde 148 erken aama teknoloji tabanl giriime yatrm yaplmasn hedefliyoruz.

- Amacmz küreselleen giriimler oluturmak

Söz konusu 5 fona 12 farkl üniversiteden transfer ofisleri ve teknoloji gelitirme bölgelerinin katlacan belirten Varank, bu kurulularn fonlara katlm paylarnn yüzde 50sine kadarnn TÜBTAK tarafndan hibe olarak destekleneceini ifade etti.

Varank, kurulacak fonlara Hazine ve Maliye Bakanl, 9 teknoloji gelitirme bölgesi ve 3 teknoloji transfer ofisinin yan sra yurt içi ve yurt dndan yatrmclarn katlacan dile getirdi.

Söz konusu fonlarla Teknoloji Transfer Ofisleri, teknoparklar ve aratrma altyaplarnn giriim sermayesi konusunda tecrübe kazanacana iaret eden Varank, Ar-Ge çalmalarnn yapld bölgelerimizde ticarileme bak açs gelitirilmi olacak. Amacmz küreselleen giriimler oluturmak. diye konutu.

Hazine ve Maliye Bakanlnn katlaca fonlarn ad, kurulu yerleri ve TÜBTAK tarafndan desteklenen kurulular öyle:

Hazine ve Maliye Bakanlnn Katlaca Fon Ad (Kurulu Yeri) TÜBTAK Tarafndan Desteklenen Kurulular

1 500 Startups Istanbul Annex, L.P Ar Teknokent Proje Gelitirme Planlama A

Tedutech Teknoloji Transfer Danmanlk Eitim ve Ticaret A

2 Arz Gayrimenkul ve Giriim Sermayesi Portföy Yönetimi A. stanbul Medipol Üniversitesi TTO A

Ankara Teknopark TGB Yönetici A

Ar Teknokent Proje Gelitirme Planlama A

Selçuk Üniversitesi TTO A

Yldz TGB Teknopark A

3 Collective Spark Fund B.V. ODTÜ TEKNOKENT Yönetim A

4 Diffusion Capital Partners II SCSp Ar Teknokent Proje Gelitirme Planlama A

Ege Teknopark TGB Yönetici A

ODTÜ TEKNOKENT Yönetim A

5 Gedik Portföy Yönetimi A.. Hacettepe Üniversitesi TGB Yönetici A

Afyon Uak Zafer TGB Yönetici A

Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetici A

Ar Teknokent Proje Gelitirme Planlama A

çukurova TGB Yönetici A

Ana Sayfaya Git