Teknolojik ürün yatırım destekleri artırıldı

Teknolojik ürünlere yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalar için verilen geri ödemesiz destek miktarları artırıldı.

Haberler 09.04.2017 - 12:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn Teknolojik Ürün Yatrm Destek Program Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, yatrm konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatrm proje tutarn oluturan harcamalara, iletmenin büyüklüüne göre geri ödemesiz salanacak destek miktarlar yeniden belirlenirken, mikro iletmeler de kapsama alnd.

Bu kapsamda, mikro iletmelere yatrm proje tutarnn en fazla yüzde 60, küçük iletmelere yüzde 50si, orta büyüklükteki iletmelere yüzde 40, büyük iletmelere de yüzde 10u kadar destek salanacak. Söz konusu destek oranlar daha önce küçük iletmelerde yüzde 40, orta büyüklükteki iletmelerde yüzde 30, büyük iletmelerde yüzde 10 olarak uygulanyordu.

Destek tutar, mikro iletmelerde 8 milyon liray, küçük iletmelerde 7 milyon liray, orta büyüklükteki iletmelerde 6 milyon liray, büyük iletmelerde 3 milyon liray geçemeyecek.

- Yerli malna özel destek

Yönetmelie göre, yatrm projesi için satn alnacak makine ve teçhizatn yerli mal belgesiyle belgelendirilmesi durumunda, bu oranlara 20 puan daha ilave edilecek. Her bir yatrm projesi için iletmelere salanacak makine ve teçhizat destei tutaryla iletme gideri destei tutarnn toplam yerli mal ilave puan dahil 10 milyon liray geçemeyecek.

Yönetmelikle, kredi faiz desteine ilikin yönetmelik maddesi yürürlükten kaldrld. Tamamlanm yatrmlarla bavuru tarihinden önce gerçekletirilmi yatrm harcamalar, ikinci el veya kullanlm makine ve teçhizat içeren yatrmlar, finansal kiralama irketleri araclyla temin edilen makine ve teçhizat, destek kapsamnda deerlendirilmeyecek. Teknolojik ürüne yönelik yatrm projesinde, destek kapsamnda deerlendirilmeyecek harcama kalemlerine yatrm projesi için hazrlanacak fizibilite raporu gideri de eklendi.

- Ar-Ge destei

Süreçleri yurt dnda gerçeklemi ve o ülkedeki kurum, kurulu veya fonlar tarafndan desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleriyle veya öz kaynaklar kullanlarak Ar-Ge sonucu ortaya çkan, patenti alnan, TÜBTAK tarafndan onaylanan teknolojik ürünün üretimine yönelik yatrmlar Türkiyede yaplrsa, destek kapsamnda deerlendirilecek.

Kamu aratrma enstitüleri, merkezleri ve altyaplarnda gerçekletirilen Ar-Ge sonucu ortaya çkan teknolojik ürünlerin yatrm için yaplan bavurular, bu ürünle ilgili tüm haklarn bavuru sahibine devredilmi olmas ve noter tasdikiyle belgelendirilmesi halinde destek alabilecek.

Büyük veya KOB ölçeindeki iletmelerce tüm süreçleri yürütülen ve baaryla tamamlanarak teknolojik ürüne dönüen Ar-Ge ve yenilik projelerinin faaliyetleriyle ilgili haklarn daha küçük ölçekli iletmelere devredilmesi durumunda, yatrm konusu teknolojik ürün, devreden iletmenin ölçei esas alnarak yatrm destei kapsamnda deerlendirilecek.

Kamu aratrma enstitüleri ve merkezlerinde gerçekletirilen Ar-Ge sonucu ortaya çkan teknolojik ürünlerle ilgili haklar devralan sahiplerinin tüzel kiilik olmas ve bu haklarn daha küçük ölçekli iletmelere devretmesi durumunda, taraflar arasnda iletme ölçei daha büyük olan esas alnarak destek verilecek. Sahip, gerçek kii olursa ve bu haklarn tüzel kiiliklere devrederse, gerçek kiiler mikro ölçekli iletme snfna denk tutulacak, taraflar arasnda iletme ölçei daha büyük olan esas alnarak teknolojik ürünler, yatrm destei kapsamnda deerlendirilecek.

Düzenlemeye göre, teknolojik ürünle ilgili Türkiyede yatrm yapmak isteyen iletmeler de bavuruda bulunabilecek. Bunun için gerçek kiilerin, bavurudan önce irket kurarak tüzel kiilik kazanmalar art aranacak. Ylda bir veya birden fazla dönemde ya da sürekli olarak bavuru kabul edilebilecek.

Yatrm projesini yerinde incelemek üzere, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüünden en az bir personel görevlendirilecek. Genel Müdürlük gerekli gördüünde alannda uzman kurum, kurul ve kurululardan görü alabilecek ve komisyon üyelerini yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirebilecek. Desteklenecek yatrm projesini belirlemek için Deerlendirme Komisyonu en az dört üyenin katlmyla toplanacak. Komisyonda kararlar, en az üç üyenin ayn yöndeki kararyla belirlenecek.

Bavurular, Deerlendirme Komisyonu tarafndan en geç 45 i günü içinde karara balanacak.

Ana Sayfaya Git