TEKSİAD: İndirimli sigorta teşviki olmazsa tek bir üretici ayakta kalmaz

Batman Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Mehmet Ali Öztürk yaptığı açıklamada, tekstil sektörünün ciddi sorunlar yaşadığını söyledi.

Haberler 28.04.2022 - 01:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji, gda ve akaryaktta yaanan zamlarla beraber artan maliyet artlarna ve sektöre olan desteklerin yeterli olmadn belirten Öztürk, 2022 ylyla beraber her sektörde olduu gibi tekstil sektöründe de maliyetler artmaya devam etmektedir. Artan enerji maliyetleri, gda ve yaktta devam eden zamlar içisiyle ivereniyle herkesi zorlamaktadr. Her yönüyle artan maliyetler artmaya devam etmektedir. Bundan dolay istihdamn artmas bir tarafa bu istihdam saylarnn korunmas bile güçlemektedir. dedi.

ehirde tekstilcileri ayakta tutan en önemli ve tek destein indirimli sigorta teviki olduunu vurgulayan Öztürk, ndirimli sigorta teviki olmazsa ehrimizde tek bir üretici ayakta kalamaz. Artan enerji ve gda maliyetlerinin yan sra özellikle akaryakt zamlar nakliye ve lojistik giderlerini arttrmakta ve iverenleri zorlamaktadr. Batmanda sektörümüz son 10 ylda hzl bir ekilde büyüdü ancak altyapsz ve dengesiz büyüme artan maliyetler, kalifiye eleman eksiklii, sektörün fason i yapmas ve benzeri sorunlarla beraber temelsiz bir büyüme gösteren tekstil sektörü sarslma tehlikesi ile kar karyadr. ifadelerini kulland.

Her geçen gün artan maliyetlerden dolay üreticilerin ihracat müterileri ile maliyet hesab tutturamadn vurgulayan Öztürk, öyle devam etti:

Hem üreticiler hem de ehrimizde fason i yaptran özellikle ihracat müterileri maliyet hesaplarn tutturamamaktadr. Bundan dolay özellikle Avrupal müterilerin farkl pazarlara yönelme riski vardr. Sektörümüz artan maliyet sorunlar ile bouurken sektöre destein artmas gerekir. Sektörümüz KOSGEB ve DKA desteklerinden verimli bir ekilde faydalanamamaktadr. KUR destekleri ise her geçen gün daha da zorlatrlmaktadr. Özellikle KUR eitim programlarnda eitilen personellerin iverence taahhütle KUR eitim süresinin 3 kat kadar çaltrlmasnn bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Sektörümüzü ayakta tutan önemli noktalardan biri KUR destekleridir. KOSGEB ve DKAnn özel sektörü ayakta tutacak destek programlar yapmaldr.

Sektörün yara almasnn birçok sektörü olumsuz etkileyeceini dile getiren Öztürk, Sektörümüz ehrimizde 40 binlere yaklaan istihdam says yerli ve yabanc müterisiyle önemli bir sirkülasyon oluturmaktadr. Sektörün yaad skntlar, desteklerin yetersizlii gibi sorunlarn bir an önce masaya yatrlp çözülmesi gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git