Tekstil kenti olmaya aday

Batman'ın tekstil kenti olma yolunda ilerlediğini söyleyen İŞKUR Batman İl Müdürü, 10 bin kişinin tekstil sektöründen ekmek yediğini, ileriki aşamada açılacak yeni tekstil fabrikalarıyla bu sayının yaklaşık 20 bini bulacağını öngördüklerini söyledi.

Haberler 26.10.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda tekstil üretiminin gün geçtikçe arttn belirten çalma ve Kurumu (KUR) Batman l Müdürü Besim Eviz, imdiden 10 bin kiinin tekstil sektöründen ekmek yediini, Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) geniletilmesinden sonra bu saynn rahatlkla 20 bini bulacan söyledi.

lin tekstil alanndaki büyümesiyle ilgili deerlendirmelerde bulunan Eviz, Batmann tekstil kenti olmaya doru gittiini söyledi.

Eviz, Batmann üretim yolunda ilerlemesi dediimiz ey u, gerçekten tekstil sektörü önde gidiyor. Bunu da verdiimiz projelerden anlyoruz. 600 küsur proje yönetiyoruz. Firmalardan, kamu kurulular ile beraber 829 proje yönetiyoruz. Bunlarn çou üretim alannda ve tekstilde. Tekstil, nitelikli i gücü bulmakta zorlanyor. Kimi kurulma aamasnda, kimi kurulmu, kimi de çalmaya balam 180e yakn firma var. Bu alanda 10 binin üzerinde istihdamlar var. Eer bunlarn mekn, yer, ruhsat sorunlar çözülürse mevcut iletmelerde bir 5 bin daha ilave istihdam mümkündür. çünkü talep ediyorlar, ama yer skntsndan dolay eleman bulamyorlar. dedi.

Tekstilcilerin servislerle köylerden eleman getirdiklerini belirten Eviz, Artk merkezden deil de servislerle köylerden eleman getiriyorlar. Bu da köylü kzlar ve gençler için iyi bir frsat. Yemeklerini veriliyor, servisleri yapyor. Asgari ücret veriliyor. -KUR da bunun eitimini destekliyor, 3-6 ay arasnda. Bu ekilde iletmeye eleman maliyetini devlet üstlenmi oluyor. Ondan sonra da kendini gelitiren elemanlar, iletmeciye uygun olursa ilerine devam ediyorlar. Bu, bence gençlerimiz için güzel bir frsat. Tekstil anlamnda Batman ciddi anlamda geliiyor. ifadelerini kulland.

gücü için yeterli kaynaklarmz var

Yeni OSBde tekstilcilere yer verilirse çalanlarn saysnn rahatlkla 10 bini bulacan söyleyen Eviz, Yeni OSBde bunlara yer verilir, büyük tekstil fabrikalar kurulursa rahatlkla 10 bin istihdam daha salanabilir. Dediimiz 5 bin kiilik istihdam mevcut iyerlerinin geniletilmesi sonucunda çkan rakam. Yeni, büyük iletmeler açlrsa bu rakam rahatlkla 10 bini bulacak. Yani toplam çalan says 20 bini bulacak. gücü için yeterli kaynaklarmz var. Yeter ki dürüst olsunlar ve ibirlii yapsnlar. Büyük firmalarla konutuumuzda, Batman bölgede, tekstil sektöründe en iyi i yapan ildir. Bu, stanbuldaki tekstilcilerin ifadesidir. Bölgede tekstil merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bundan dolay sevinçliyim. Niye? Diye soracak olursanz. Kahramanmaran sanayilemesinin önünü açan tekstildir, 140 bin çalan vardr. Denizlide 200 binin üzerinde tekstil çalan vardr. Antepte hakeza. Sosyoekonomik açdan düük olan aileler için çocuklarnn üretime katk salamasna yardmc olan bir sektördür. dedi.

sizliin yüksek olduu bir ildeyiz

Eviz son olarak unlar söyledi: Eitim seviyeleri düük olduu için i bulamayanlar için de frsat. imdi bu insanlar istihdam üretim alannda buluyor. Gençlerin bir ksm unu diyor: Tekstildir ite. Hayr. Baz firmalarda skntlar olabilir ya da birey orada sknt yaayabilir. Genel olarak bakldnda profesyonellie, kurumsallamaya doru gidiyorlar ve kiinin de içinin de haklarn mümkün oldukça da salamaya çalyorlar. Bunu da onlar denetlememizden dolay biliyoruz. Bu açdan tekstil sektöründe çalp ilerlemek gençler için büyük bir frsat. Batman için de iyi bir sosyal, ekonomik destek. çünkü isizliin yüksek olduu bir ildeyiz. Kadn istihdam burada çok önem tayor. Kzlar evde oturup çeyiz yapard. imdi yüzde 60-70i tekstilde kendilerine ve ailelerine katk salyor.

Ana Sayfaya Git