Temassız ödemeler 3 katına çıktı

BKM verilerine göre martta kartlı ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarken, nakit çekim adedi ise yüzde 14 geriledi

Haberler 08.04.2020 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalararas Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mart aynda kartl ödeme adedi geçen yln ayn dönemine kyasla yüzde 3 artarken, nakit çekim adedi ise yüzde 14 geriledi.

BKM, mart ayna ilikin kartl ödeme verilerini açklad. Buna göre mart sonu itibaryla toplam kart adedi yllk yüzde 9 artarak 239 milyona ulat. Kartl ödeme ilem adedi geçen yln ayn dönemine göre yüzde 3 artarken, nakit çekim adedi ise geçen yla göre yüzde 14 azald. Ayn dönemde, kartl ödeme tutar önceki yla kyasla yüzde 9 art gösterdi ve toplam 85,5 milyar liraya ulat. Nakit çekim tutar ise yüzde 8 ile bir önceki aya göre daha snrl artarak 81,6 milyar lira oldu.

MARKET-GIDA ÖDEMELER ARTTI

Mart aynda kartl ödeme tutarnn geçen yla göre en fazla artt üç sektör market-gda, elektronik eya ve salk-kozmetik oldu. Geçen yln ayn dönemine göre market-gda sektöründe yüzde 44, elektronik eya ve salk-kozmetikte ise yüzde 16 art gerçekleti. Yaanan salgnla beraber alnan tedbirlerin de etkisiyle hava yollar ve konaklama sektörlerinde yüzde 42, seyahat acentelerinde ise yüzde 33 orannda daralma gözlemlendi.

TEMASSIZ ÖDEME YAKLAIK 3 KATINA çIKTI

Olaanüstü günlerin yaand bu dönemde hzl, kolay ve hijyenik olan temassz kartlarla yaplan ödeme adedi, 2019un ayn dönemine göre yaklak 3 katna çkt ve 85,8 milyona ulat. 18 Mart itibaryla temassz ödemelerde ifresiz ilem limitinin 250 liraya yükseltilmesiyle birlikte daha fazla ödemede temassz ödeme teknolojisi kullanlabilir oldu.

Mart aynda her 5 maaza içi ödemeden 1i temassz yaplrken, 2,5 milyon farkl kart ilk kez temassz ödemelerde kullanld. Temassz ödemeler özellikle sosyal izolasyon sürecinin balad mart aynn ikinci haftasnda zirve yaparken, en fazla temassz ödeme yaplan sektörler market, restoran ve salk/kozmetik oldu.

3 MLYON KART LK KEZ NTERNETTEN ÖDEMELERDE KULLANILDI

Mart aynda her 5 lira kartl ödemenin 1 liras internetten yaplrken, 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanld. nternetten kartl ödeme tutar, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 19 artarak 16,5 milyar liraya ulat.

nternetten kartl ödeme tutarnda en fazla art görülen sektörlerin banda ise market-gda geldi. Market-gda sektöründe internetten yaplan ödemeler geçen yln ayn dönemine göre yaklak 2,5 katna çkt ve 1,7 milyar lira oldu.

Ana Sayfaya Git