Temiz enerji lokomotifi!

Bakan Karaismailoğlu: TCDD, temiz enerjinin lokomotifi olacak

Haberler 25.10.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD), 2025 ylna kadar tükettii enerjinin yüzde 50yi akn ksmn yenilenebilir enerji kaynaklarndan karlamay hedefliyor. TCDD, çevreci projelerle temiz enerjinin lokomotifi olacak dedi.

Bakan Karaismailolu, yapt yazl açklamada, TCDDnin çevreci yatrmlara arlk verdiini ifade etti. Elektrikli iletmeciliin, dizel iletmecilie kyasla yüzde 50ye varan yakt tasarrufu saladn belirten Karaismailolu, unlar kaydetti:

Daha az enerjiyle daha fazla çeker gücü ve bakm kolayl salamas, elektrikli iletmecilik esnasnda emisyon salnmnn düük olmas ve benzeri etmenlerden ötürü mevcut konvansiyonel hatlarn elektrikli hale getirilmesi çalmalar hz kazand. Bu kapsamda, 2021 yl itibaryla TCDD bünyesinde mevcut bulunan ve halihazrda iletmecilik yaplan toplam 4 bin 540 kilometre uzunluundaki konvansiyonel hat elektrikli hale getirildi. Bu da 11 bin 590 kilometre konvansiyonel hat uzunluuna sahip TCDD ebekesinin yüzde 40na tekabül ediyor. Tamam elektrikli olan 1213 kilometre uzunluundaki yüksek hzl tren hatlar da buna eklendi. Günümüz itibaryla toplam hat uzunluu 12 bin 803 kilometre olan tüm TCDD hatlarnn 5 bin 753 kilometresi yani, yüzde 45i elektrikli hale getirildi. Yapm ve projelendirme çalmalar devam eden konvansiyonel hatlardaki elektrifikasyon projelerinin tamamlanmasyla birlikte, 2023 yl sonuna kadar TCDD bünyesindeki mevcut konvansiyonel hatlarn yüzde 50sinin elektrikli hale getirilmesi hedefleniyor.

YENLENEBLR ENERJ VURGUSU

Gerek hat uzunluklarnn gerekse elektrikli hatlarn artmasyla birlikte TCDDnin elektrik tüketiminin de ilerleyen yllarda art göstermeye devam edeceini kaydeden Karaismailolu, yenilenebilir enerjiye vurgu yapt. çalmalar kapsamnda, youn tüketim gözlenen sabit bina ve tesislerin de belirleneceini ifade eden Karaismailolu, kendi enerjilerini güne enerjisi sistemleri ile karlayabilecek olanlarn tespiti ve fizibilite çalmalarnn yürütüldüünü belirtti.

Bakan Karaismailolu, Fizibilite ve projelendirme çalmalar tamamlanan rantabl noktalar için ivedilikle yapm çalmalarna balanmas ve 2025 ylna kadar TCDDnin tükettii enerjinin yüzde 50yi akn ksmn, güne ve rüzgar bata olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarndan karlamas hedefleniyor. TCDD, uygulama aamasna geldii bu çalmalara yerel yönetimleri de dahil ederek onlarla i birlii tesis etmekte ve bu sayede demir yolunun geçtii her yere yeil yolu götürerek yenilenebilir enerji kaynaklarnn ulatrmada kullanmnda lokomotif görevi üstlenecek. Böylece TCDD, çevreci projelerle temiz enerjinin lokomotifi olacak dedi.

850 BN 528 KLOGRAM ATIK TOPLANDI

TCDDnin, Sfr Atk Projesi için de dümeye bastn anlatan Karaismailolu, TCDD, Sfr Atk Projesi ile 27 ayda kurum geneli 227 i yerinde 850 bin 528 kilogram atk toplad. Toplanan atklarla 2 milyon 374 bin 577,6 kilovatsaat enerji tasarrufu, 7 bin 803 metreküp su tasarrufu salanrken, 66 bin 296 kilogram sera gaz salnm da önlendi ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git