'Temizlik ürünleri' uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca temizlik amaçlı ürünlerin yanlış kullanımları sonucunda ölümcül kazaların ortaya çıkabildiği uyarısında bulunularak, tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj üzerinde yer alan uyarıları okumaları istendi.

Haberler 24.04.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Bakanlkça denetimleri yl boyunca gerçekletirilen deterjanlarn, özellikle bahar temizlii döneminde tüketimlerinde art görüldüü anmsatlarak, bu dönemde yaanabilecek kazalar önlemek, tüketicilerin salk ve güvenliklerini korumak adna tüketicilerce bu ürünleri satn alrken ve kullanrken dikkat edilmesi gereken hususlarn bulunduu ifade edildi.

Geni bir kullanm alan bulunan ve tüketiciler tarafndan younlukla kullanlan deterjan, çamar suyu, tuz ruhu gibi temizlik amaçl ürünlerin yanl kullanmlar sonucunda özellikle farkl maddelerin birbirine kartrlarak solunmas sonucunda ölümcül kazalarn ortaya çkabildiine dikkat çekilen açklamada, unlar kaydedildi:

TÜKETCLER DKKAT

Tüketicilerimizin temizlik ürünü satn alrken mutlaka orijinal ambalajnda bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanm srasnda ambalaj üzerinde yer alan uyarlar okumalar salk ve güvenlikleri açsndan büyük önem arz etmektedir. Ayrca etiketinde veya ambalajnda üretici/ithalatç bilgileri bulunmayan ürünleri satn almamalar gerekmektedir.

Deterjanlarda kullanma talimatn mutlaka okuyunuz, çamarlarnz ve bulaklarnz ykadktan sonra bol su ile durulaynz, cildi korumak amacyla ellerin deterjanla uzun süre temasndan kaçnnz, el, yüz, vücut ve gda maddeleri temizliinde kullanmaynz, çocuklardan uzak tutunuz, gda maddelerinden uzakta bulundurunuz. çamar suyu, tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açc gibi ürünlerde kullanma talimatn mutlaka okuyunuz, kullanrken eldiven giyiniz, çocuklardan uzak tutunuz, baka bir ürün veya maddeyle kartrmaynz, gda maddelerinden uzak tutunuz, ambalaj tamamen boaltldktan sonra geri dönüüm ilemine gönderiniz, zehirlenme durumlarnda Ulusal Zehir Danma Merkezinin (UZEM) 114 numaral telefonunu veya Acil Salk Hizmetlerinin 112 numaral telefonunu araynz.

Hava Aromatize Edici Ürünlerde de kullanma talimatnn mutlaka okunmas gerektiine iaret edilen açklamada, bu ürünlerin çocuklardan ve gda maddelerinden uzak tutulmas, hamilelerin, bebeklerin ve solunum sistemi hastal olan kiilerin bulunduu ortamlarda kullanlmamas, dorudan solunmamas, alerjiye sebep olabilecei için vücuda temas ettirilmemesi gerektii vurguland.

Açklamada, hal ykama firmalarnca kullanlan malzemelerin de Bakanlkça denetlendii belirtilerek, tüketicilerin de ilgili mevzuata uygun temizlik ürünleri kullanan iletmeleri tercih etmesinin büyük önem arz ettii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git