Terör yerini huzura bıraktı, çiftçinin yüzü güldü

Terör olaylarının sona ermesiyle Silopi ilçesinde çiftçilere yönelik uygulanan programlar yoğunluk kazandı.

Haberler 06.08.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörün yerini huzura brakt rnakn Silopi ilçesi Cudi Da eteklerindeki Birlik köyünde, GAP Tarmsal Eitim ve Yaym Projesi (GAP-TEYAP) ve Ziraat Odas yetkililerinin tevikiyle 10 dönümlük arazide yetitirilen biber ve patlcann kalitesi çiftçiyi sevindirdi.

Terör olaylarnn sona ermesiyle Silopi ilçesinde çiftçilere yönelik uygulanan programlar younluk kazand. Tarla günü nedeniyle, Cudi Da eteklerinde ilçeye bal Birlik köyünde program düzenlendi. Programa, Silopi lçe Tarm Müdürü Mustafa Osmanolu, GAP TEYAP uzmanlar, Silopi Ziraat Odas Mühendisi Ferdi Encü ve çiftçiler katld. Programda, ziraat mühendisleri, GAP-TEYAP ve Silopi Ziraat Odas ibirlii ile Birlik köyünde damla sulama sistemiyle yetitirilen biber ve patlcanlar yerinde incelendi. GAP TEYAP ile Silopi Ziraat Odas arasnda imzalanan protokol ile istihdam edilen çiftçinin 10 dönümlük tarlasna yaklak 2 ay önce dikilen kapya biberi ve f1 patlcanlarn yakndan gözlemleyen çiftçiler, ürünlerin hem kalitesine hem de tadna bakt. Proje kapsamnda, bölgede sebzecilik üretimini artrmak, birim alanda daha fazla verim elde etme yöntemleri, bakm, ilaçlama ve damlama sulama sistemi ile iyi yetitirme teknikleri konular mühendisler tarafndan çiftçilere anlatld. Örnek tarlayla çiftçilere sebze yetitiriciliinin yaplabileceini kantlayan mühendisler, bu kez de çiftçileri sebze yetitiricilii konusunda ikna yoluna gitti. Biber ve patlcan yetitiricilii ekimini yerinde gören çiftçiler, tarladan ve yetien sebzelerden oldukça memnun kald.

Yetitirilen ürünler kaliteli

Silopi Ziraat Odasnda tarm danman olarak görev yapan Hanm Demir, deneme ekimi yaplan ve yetien sebzelerin kaliteli olduunu belirterek, Bugün bulunduumuz bölgede demonstrasyon çalmasn yaptk. Tarla günü oldu. Demonstrasyon çalmas ile birlikte Silopi bölgesinde sebzeciliin yaplabileceini kantlamaya çaltk. Biber ve patlcan ekimini yaptk ve hasadn yaptk dedi.

Bölgede biber ve patlcann yetitirilebileceini çiftçilere göstermek için tarla günü gerçekletirdiklerini anlatan GAP TEYAP Mardin-rnak l Koordinatörü ahin Karahan ise, Bugüne kadar teknik destek saladk. GAP idaremizin bitkisel üretim bitki besleme uzman arkadalarmzn da tavsiyesi ile burada danman arkadalarmza bunu anlattk. Dikiminden imdiye kadarki aamalar, sulamas olsun, birim alanda daha iyi bir verim alabilmek adna çiftçilerimizi buraya topladk. Yaptmz bu demonstrasyonu görmelerini saladk. çünkü bölgedeki çiftçilerimiz görmeden herhangi bir üretime geçemiyorlar. Biz bunu saladk. Bölgede istihdamn artmas için gençlerimizi, çiftçilerimizi tevik etmek için daha iyi bir uygulama yapacamza inandk diye konutu.

Devlet destek verdi mühendisler liste yapt

Tarlada çalan 18 yandaki genç çifti Hayran Saloci de 2 aydan beri tarlada sebze yetitirdiini ifade ederek, çapa yapyorum, sulama yapyorum. Gereken tüm içiliini yapyorum. Devlet bize destek verdi. Mühendisler bize liste yapyor. laç, gübre, su zamann saat saat yazyorlar. Biz de uyguluyoruz. Yetien sebzeler çok iyi oldu dedi.

Ana Sayfaya Git