Terörün yıktığı yerler yeniden doğuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da terörden zarar gören bölgelerde yürütülen inşa ve ihya çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Haberler 28.03.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca, Dou Anadolu ve Güneydou Anadoluda terörden zarar gören bölgelerde yürütülen ina ve ihya çalmalar tüm hzyla devam ediyor.

Bakanla bal Yap leri Genel Müdürlüü öncülüünde, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde PKKnn ciddi zarar verdii il ve ilçelerde hummal bir çalma yürütülüyor.

Hali hazrda Diyarbakrn Suriçi bölgesinde bölücü terör örgütü PKKnn zarar verdii sivil mimari yaplara yönelik rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalmalar gerçekletiriliyor.

Bu kapsamda hazrlanan kentsel tasarm projesi 30 Ocakta Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu karar ile onaylanrken, Suriçi Bölgesinde Alipaa ve Lalabey mahalleleri ile Kurunlu Caminin çevresini kapsayan 2 ayr proje alan oluturuldu.

Suriçi bölgesinde, koruma amaçl imar plan kapsamnda yöresel mimariye ve dokuya uygun yaplamay hayata geçirmek üzere çalan bakanlk, burada her proje alann da 5er bölgeye ayrarak ihalelerini gerçekletirdi.

Yaplan çalmalar çerçevesinde Alipaa, Lalabey mahallelerinde yeni yaplacak 336 konut projesinden 111inin kurul onay ilemleri devam ederken, 50 proje kuruldan geçti.

Mahallelerde yer alan 15 sivil mimari yapnn rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje çalmalar sürerken, Kurunlu Cami çevresinde yer alan 115 parselde toplam 174 tescilli sivil mimari yapnn da benzer ekilde proje çalmalar yürütülüyor. Bu yaplardan imdiye kadar 7sinin, kurul onay ald örenildi.

- Nusaybinde ehr-i Paris Park kuruluyor

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören yerlerin yeniden inas yannda, ehir altyapsn ve kamusal kullanm alanlarn gelitirme, park ve dinlenme alanlaryla yaanabilir mekanlar oluturmay amaçlayan bakanlk, Mardinin Nusaybin ilçesinde de özel bir proje yürütüyor.

Bakanlkça Nusaybinde kuzeyde Alan Sokak ile güney batsnda maynl alan arasnda kalan bölgede yaklak 5,5 dönümlük yerde ehr-i Paris Parknn proje çalmalar gerçekletirilirken, parkn yapm da Kocaeli Büyükehir Belediye Bakanl tarafndan sürdürülüyor.

Ayrca Nusaybinin Yldrm Mahallesi Mor Yakup Kilisesi ile Zeynel Abidin Caminin bulunduu 3üncü derece arkeolojik sit alannda kalan 23 dönüm arazi üzerinde de Nusaybin Park Projesinin yaplmas planlanyor.

Spor alanlar, yürüyü yollar, yeil alanlar, kamelyalar, oturma gruplar ve çocuk oyun gruplarnn planland parkn, yapsal ve bitkisel peyzaj uygulama projeleri ile yaklak maliyet çalmalar genel müdürlükçe tamamlanarak, Mardin Valiliine gönderildi.

- dilde 170 konutta sona gelindi

Bakanlkça yürütülen çalmalarda, rnakn dil ilçesinde ise terör nedeniyle evleri ar hasar gören vatandalar için yaplacak 344 konutun 170ini içeren 1inci etabnda sona yaklald. Kasm 2016da yapmna balanan yeni konutlarn yakn zamanda teslim edilmesi planlanyor.

Ayrca Diyarbakrda Dicle Vadisi Hevsel Bahçeleri Parknn da en ksa sürede tamamlanmas planlanyor. Bakanlk bu alanda 320 dönüm arazi üzerinde projelendirme çalmalarn tamamlayarak, inaat faaliyetlerine balad.

Ana Sayfaya Git