Tescilli bal yaylada tatlanıyor

Siirt'te tescilli Pervari balı üreticileri, havanın ısınmasıyla zengin floraya sahip yaylanın yolunu tutu.

Haberler 08.06.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte bal üreticileri, havann snmasyla zengin floraya sahip yaylalara çkmaya balad.

Türk Patent ve Marka Kurumundan 16 yl önce corafi iaret belgesi alnarak tescillenen Pervari bal üreticileri, tad ve aromasyla bilinen organik ürün için Pervari ilçesindeki Herekol Da eteklerindeki çemikari Yaylas ile irvan ilçesindeki yaylalarn yolunu tuttu.

Siirt Bal Üreticileri Birlii Bakan Nezir çetin, havalarn snmasyla klaktan çkarlan arlar, serin olan yaylaya getirdiklerini söyledi.

Arclarn yaylalara çkmadan önce kovan bakm yaptn ifade eden çetin, Karakovanlarmz yaylaya getirdik. Bazlar Pervarideki yaylalara gitti, ben de irvan bölgesine arlarm getirdim. Burada zengin bir flora var. Fenni kovanlarmz da Allahn izniyle bayramdan sonra getireceiz. Daha sonra da bal hasadn bekleyeceiz. dedi.

Üretimde eker kullanlmyor

Bal üretim aamasnda eker kullanmadklarn vurgulayan çetin, arlarn zengin floradan beslendiini aktard. Bu yl yeterince kar yad için iyi bir rekolte bekliyoruz. Daha önce bir kovandan 20 kilogram bal alyordum ama son yllarda ya azl dolaysyla 5 kilograma kadar dümütü. diyen çetin, rekoltenin yeniden yükselmesini beklediklerini dile getirdi.

imdiden sipari aldklarn ifade eden çetin, eylül aynda hasat etmeye balayacaklar bal stanbul, Ankara ve Adanadaki baz firmalara göndereceklerini bildirdi.

5 kuaktr bal üretiyorlar

Arcln baba meslei olduunu aktaran çetin, 5 kuaktr arclk yapyoruz. Dedemin babas, dedem, babam, ben ve olum arclk yapyoruz ve bu meslei severek sürdürüyoruz. Ayn zamanda kardeimle de yapyorum. Dedelerimizden kalan meslei ölünceye kadar sürdüreceiz. diye konutu.

Bu yl iyi bir rekolte bekliyoruz

hsan çetin de 25 yl önce balad arcl ilk günkü heyecanla sürdürdüünü söyledi. Arcl baba meslei olduu için bereketli bulduunu aktaran çetin, Aabeyimle beraber babadan ve dededen kalan meslei sürdürüyoruz. Hayrlsyla arlarmz yaylaya getirdik. K ve ilkbahar mevsimi çok yal geçti. Bu yl iyi bir rekolte bekliyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git