Tescilli karpuz!

Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, Dicle Nehri kenarında güvercin gübresiyle yetiştirilen ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Diyarbakır Karpuzu'nda hasat başladı.

Haberler 20.07.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Nehri vadisindeki çakll ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetitirilen, arl nedeniyle geçmite develerle tanan Diyarbakr Karpuzu, hasatla birlikte tezgahlarda ve sofralarda yerini ald.

Bismilin Sinan köyünde yaklak 50 dekar alanda, bütün masraflar görevlendirme yaplan Bismil Belediyesince karlanan iki aileden biri olan karpuz üreticisi Adil Aydn, yaklak 41 yldr kapuz üretimi yaptn söyledi.

Aydn, Diyarbakr Karpuzunun özelliinin kumlu alanda yetimesi, aromas, kabak ann olmamas ve sadece güvercin gübresiyle yetitirilmesi olduunu belirtti.

Tescilli Diyarbakr Karpuzunda hasat sevinci

Halen Diyarbakr yerli çeitlerinden sadece Pembe ve Sürme çeitlerinin ekiminin yapldn aktaran Aydn, unlar kaydetti:

Sürme, 30-65 kilogram aras arlkta olur. Bu tohumu kendimiz saklyoruz, kendi tohumumuz, hibrit deil. Pembe çeidi yine her eyiyle bize ait 8 ile 25 kilogram arlnda olur. u anda Pembe çeidinin hasadn yapyoruz. Bu karpuz azda kesme ekeri diye hitap ettiimiz bir lezzet brakyor. Pembe karpuzu ifa ve lezzet bakmnda tavsiye ediyoruz. dedi.

Nisan ve mays aylarndaki yamurlarn verimi olumlu etkilediini ifade eden Aydn, Bu yl 50 dekarda kapuz ekimi yaptk, kumsalda yetitirdiimiz için yamurun fazla yamasnn faydas oldu. Bu yl dekar bana yaklak 10 ton civarnda bir verim bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Sürme çeidini Dicle Nehri kenarndaki kumsal ve ham toprakta yetitirdiklerini ikinci yl ayn yere ürün ekmediklerini belirten Aydn, Bir tarlada karpuz ektiimiz zaman ancak 6 yl sonra ayn yere tarlada ekim yapabiliyoruz. Nehir kenarnda daha önce ekim yaplmam tarlay hemen kiralyoruz. Bahar aynda fidelerimizi dikeriz. Bir çocuk naslsa öylece bakmn yaparz. diye konutu.

Sürme üretimini yapan birkaç çiftçi kaldn ve bu ürünün kaybolmamas için desteklenmesi gerektiini ifade eden Aydn, öyle devam etti:

Bu çiftçiler de bu ekimi yapmazsa Diyarbakr Karpuzu tarihe karacak. Kendi çocuklarmza bu ürünü sunamayacaz. Belediye arazi kiralama bedeli, gübre ve mazot yardmnda bulunuyor. Sa olsun iki yldr Bismil Belediye Bakan ve yetkilileri kaybolmaya yüz tutmu bu ürünümüzü tekrar piyasaya çkartt.

- Görevlendirme yaplan belediyeden karpuza destek

Bismil Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Vekili Remzi çekiç de Diyarbakr Karpuzunun corafi iaretli bir ürün olduunu vurgulad.

Bu ürünün üretimi için iki aileyi Benim de bir sebze bahçem olsun projesi kapsamnda desteklediklerini belirten çekiç, Diyarbakr karpuzu, hem tantmnn yaplmas hem de kaybolmasn engellemek için Bismil Belediyesi Bakan tarafndan desteklendi. çiftçimizin tarla kiras, gübresi ve ilac olsun bütün giderleri bizden karlanmak üzere geliri vatandaa amacyla bu destei saladk. dedi.

Bu yl destekledikleri çiftçilerin yaklak 50 dönüm tarlada ilk hasadn yapldn belirten çekiç, Dekar bana yaklak 8-10 ton ürün bekliyoruz. Bu karpuzun fiyat piyasada satlan dier karpuzlardan yüksektir. Desteklediimiz 2 ailenin her biri 4 aylk çalma sonucunda yaklak 40 bin lira gelir elde etmi olacak. diye konutu.

-Tadna doyulmuyor

Diyarbakr-Mardin karayolu üzerinde tezgah kuran Baki Kurt, yaklak 15 yldr karpuz ticareti yapt söyledi.

lk bata ran, sonra Adana karpuzunu sata sunduklarn ancak müterinin her zaman Diyarbakr Karpuzunun satn beklediini iaret eden Kurt, Diyarbakr Karpuzu bugün tezgahtaki yerini ald. Tadndan tutun rengine kadar müteri memnun kalyor. Diyarbakr Karpuzunu aznza aldnz gibi eriyor. Dierleri kabak gibi azda sert kalyor. Bunu yedikçe yemek istiyorsun, tadna doyulmuyor. deerlendirmesinde bulundu.

Müterileri gibi kendilerinin de yerli karpuzu dört gözle beklediklerini belirten Kurt, çünkü tezgahtaki yerini almasyla satlarnn arttn dile getirdi.

Tezgahtan karpuz alan vatandalardan Mardinli ehmus Demir, her geçtiinde karpuz aldn dile getirerek, Diyarbakra her geldiimizde dönüte karpuz alrz. Bunun gibi bir karpuz yok. imdi yine 5 tane karpuz alacam. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git