Tescilli üzüm!

Türkiye'de üzüm yetiştiriciliğiyle öne çıkan Elazığ'da bu yılki yüksek verim, tescilli boğazkere ve öküzgözü üzümlerine talebin artmasını sağladı.

Haberler 28.10.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli üzüm üretim merkezlerinden Elazda bu ylki yüksek verim, tescilli üzümlere talebi artrd.

Toprak ve iklim yapsndan dolay 60 çeit üzümün yetitii kentte, bu ylki verimde geçen yla oranla yüzde 30 art bekleniyor.

Ürün artnn yan sra kentte özellikle yetitiricilii yaplan, kendine has tad, aromas ve iri taneleriyle corafi iaret tesciline sahip boazkere ve öküzgözü üzümlerine talep art üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Ba bozumunun balamasyla gelen siparileri yetitirmeye çalan üreticiler, hasat ettikleri ürünleri tarlada bekletmeden satmann mutluluunu yayor.

Üzüm yetitiricisi Osman Berker, bereketli bir yl yaadklarn ve yetitirdikleri üzüme talep artndan dolay hasat ettikleri ürünleri bekletmeksizin tarladan müteriye sattklarn söyledi.

Türkiyenin birçok ilinden sipari aldklarn belirten Berker, Üzümümüzün kalitesi gayet güzel, büyükehirlerden ve komu illerden sipariler alyoruz. diye konutu.

Üretici Nebahat çta da ülkenin dört bir yanndaki müterilerden youn sipari aldklarn, bunlar yetitirebilmek için sk bir mesai harcadklarn bildirdi.

- Farkl projelerle destekler sunuyoruz

Tarm ve Orman l Müdürü Turan Karahan da Elazn tarmsal potansiyeli bakmndan en önemli deerlerinden birinin üzüm yetitiricilii olduunu belirtti.

Kentte 110 bin dekar alanda yetitiricilii yaplan üzümden geçen yl 80 bin ton civarnda rekolte elde ettiklerini ifade eden Karahan, öyle konutu:

Bunun ciddi manada istihdama ve üretime katks bulunmaktadr. Üzüm hasadnn yapld dönemde insanlarmz harl harl çalarak Türkiyenin birçok yerine ve dolayl olarak ihracata üzüm gönderiyorlar. Ayn zamanda hasat edilen üzümle köylerimizde kadnlarmz ve erkeklerimiz geleneksel olarak birinci snf doal orcik yapp piyasaya sürmektedirler. Bizler de üreticilerimizin hasat ettikleri üzümü katma deeri daha yüksek ürün haline getirmeleri ve kazançlarn daha da artrmalar için farkl projelerle destekler sunuyoruz.

- Üzüm rekoltesinde yüzde 30luk art bekleniyor

Karahan, Elazn toprak ve iklim artlar, dalar ile çevresini saran baraj göllerinin oluturduu mikro klima özelliklerinin kaliteli üzümün yetimesi için ideal koullar saladn dile getirdi.

Bu yl bol yalarn üzümde verimi olumlu etkilediini aktaran Karahan, öyle devam etti:

Bu yl iklim artlarnn elverililiinden dolay üzüm rekoltesinde yaklak yüzde 30luk bir artla 100 bin ton civarnda üretim bekliyoruz. Tabii bunu hasat sonunda netletireceiz. Ancak üretim art, kaliteden dolay meydana gelen talebi yine de karlayamamaktadr. Bizler de her geçen yl artan bu talebin karlanmas için yeni üretim sahalar açmaya yönelik çalmalarmz hzl bir ekilde yürütüyoruz.

- klim, 60 çeit üzümün yetimesine imkan salyor

Karahan, kentte corafi iaret tesciline sahip boazkere ve öküzgözü üzümleri bata olmak üzere köhnü, ilfoni, An beyaz, krmz gibi isimlerle adlandrlan 60 çeit üzümün yetitiini kaydetti.

Üzüm hasadnn aralk ayna kadar devam ettiini aktaran Karahan, Üzümlerimiz toprak yapsndan, iklim ve corafi koullarmzdan dolay çok iyi bir aroma ve lezzete sahip, kalitesi de en üst seviyede. Bu ürünümüzün direkt Elazmzdan ihracata konu olmas için özellikle de souk hava zincirlerinin kurulmas, paketleme ve ileme ünitelerinin ilimize kazandrlmas hususunda bütün payda kurumlarla birlikte ciddi çalmalar yürütülüyor. dedi.

Ana Sayfaya Git