TESK yeni ekonomi paketinden umutlu

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen "yeni ekonomi paketi"nde esnafı ilgilendiren önemli düzenlemeler olduğunu belirterek, vergi muafiyeti, staj ücretleri ve 4. dönem geçici vergi beyannamesi konularında adımlar atılacağını bildirdi.

Haberler 18.09.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Palandöken, yapt yazl açklamada, söz konusu pakette esnafa yönelik en önemli düzenlemenin, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yln ilk aylarnda açklad vergi muafiyeti olduunu ifade etti.

Basit usuldeki yaklak 900 bin esnafn, paket kapsamndaki düzenlemeyle gelir vergisi ödemeyeceine iaret eden Palandöken, unlar kaydetti:

Bu durumdaki esnaf için üst snrn yllk 240 bin lira olmas bekleniyor. Bir baka ifadeyle yllk cirosu 240 bin lirann altnda kalan ve basit usulde vergiye tabi olan esnafmz 2022den itibaren gelir vergisi ödemeyecek. 2021in kazançlar ubat ve mart aylarnda beyan edildii için bu kapsama giren esnafmz son kez 2021in vergisini 2022nin ubat veya mart aylarnda beyan ederek ödeyecek. 2022nin gelirlerinden vergi ödemeyecek.

Paket kapsamnda meslek lisesi örencilerinin staj ücretlerinin kamu tarafndan karlanacan belirten Palandöken, ara eleman istihdamnn yetersizliinin Türkiyenin en önemli sorunlarndan olduuna dikkati çekti.

GEçC VERG BEYANNAMES VERLMEYECEK

Uzun yllardr dile getirilen 4. dönem geçici vergi beyannamesinin verilmemesinin de paket dahilinde olduunu ifade eden Palandöken, u bilgileri paylat:

Her 3 ayda bir verilen geçici vergi beyannamelerinden 4üncüsü verildikten hemen sonra Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannameleri veriliyor. 4üncü dönem geçici vergisi beyannamesi hem mali müavirler üzerinde bir yük olutururken hem de esnafmz için gereksiz bir bürokratik ilem halini alyordu. imdi bu kaldrlyor ve dier 3 beyannamenin sürelerinde deiiklik yaplyor. Böylelikle hem esnafmzn bürokratik ilemleri hem de mali müavirlerin i yükü azalm olacak. Paket üzerinde çalmalar sürüyor. Son eklini alana kadar baka düzenlemeler de bu pakette yer alabilir. Ekimde meclis açldktan sonra ilk gelen kanun tekliflerinden birinin bu paket olmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git