TESK'ten araç muayene ücretlerinde indirim talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ticari araçlar için muayene ücretlerinin düşürülmesini istedi.

Haberler 30.10.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Palandöken, yapt yazl açklamada, ulam sektöründe faaliyet gösteren esnafn en büyük sorunlarndan birinin araç muayene ücretlerinin yükseklii olduunu vurgulad.

Her yl enflasyon orannda gelen zamla nakit olarak ödenen muayene ücretlerinin esnafn belini büktüünü belirten Palandöken, Özellikle pandemi sürecinde esnafmzn ilerinin sekteye urad göz önünde bulundurularak araç muayene ücretleri düürülmeli. Bakm ve onarm olmadan yalnzca arza tespitinden bu kadar ücret almak adil deil. deerlendirmesinde bulundu.

Ulam sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs ve benzeri ticari araçlarn ilk bir yldan sonra her yl araçlarn muayene ettirmekle yükümlü olduuna iaret eden Palandöken, unlar kaydetti:

ARAç MUAYENE ÜCRETLERNDE NDRM

Ancak pandemi döneminde tüm sektörlerde olduu gibi ulatrma sektöründeki esnafmzn da ileri büyük ölçüde azald. Otobüsçü esnafmz, ehirler aras kstlamalar nedeniyle uzun süre i yapamazken, eitim-öretime ara verilmesinden dolay okul servis araçlar 6 aydan fazla süreyle kontak açamad. Ancak i younluu ve müteri kapasitesi azalan hatta i yapamayan esnafmzn birçok sabit gideri var. Bunlardan biri de her yl zorunlu olan araç muayeneleri. Esnafmzn maduriyetinin önlenmesi için araç muayene ücretleri yllk muayene zorunluluu olan araçlarda daha makul seviyelere çekilmeli. Salgn sebebiyle alnan tedbirler kapsamnda uzatlan araç muayene süresi 30 Eylül itibaryla sona erdi. Ancak oför esnafnn ileri halen açlmad. oför esnaf muayene ücretlerini, araç sigortasn, vergisini, sigorta ödemelerini yapamyor. Öte yandan K belgesine sahip araçlar, muayene sürelerini geciktirdiinde belgelerinin dümesi ve cezai ilemle karlama riskleri söz konusu. Maduriyetlerin önlenmesi için pandemi döneminde araç muayene süreleri yl sonuna kadar uzatlmal. Bununla birlikte muayene ücretleri kesinlikle düürülmeli.

Palandöken, ticari araç muayene ücretinin otobüs, kamyon, çekici gibi ticari araçlar için 462, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçl tat, arazi tat, römork ve yar römorklar için 342, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için 174 lira olduunu ve muayene süresini geçiren araçlardan her ay yüzde 5 faiz alndn bildirdi.

Ana Sayfaya Git