Teşvik ve borç yapılanmaları

Borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 18.11.2020 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanunla, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezalar, KYK borçlar, Hazine alacaklarn kapsayan vergi borçlar yaplandrlacak.

TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birlii, TÜRMOB, ihracatç birliklerinin aidat ödemeleri de yaplandrmaya dahil olacak.

Belediyelerin tasarrufuna braklan tanmaz kiralamalar ve irtifak hakk tesisinden kaynaklanan alacaklar da yaplandrma kapsamna alnacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen 31 Austostan önce tespitleri yaplan ve yaplandrma son bavuru tarihine kadar kesinleenler de yaplandrmadan faydalanabilecek.

sizlik ödeneinden yararlandrlanlarn, iten ayrlmalarn takip eden 90 gün içinde ie girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi çalmalar halinde, isizlik ödeneinden yararlandklar süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri sizlik Sigortas Fonundan karlanacak.

Cumhurbakan kadn, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde iverene salanan prim desteinin bir önceki yl ortalamasna ilave istihdam edilen kiiler için 12 ay, bu kiinin kadn, genç veya engelli olmas durumunda 18 ay süreyle iverene salanan prim tevikinin ve ilave istihdam salayan iverene Gelir Vergisi stopaj teviki ile Damga Vergisi destei uygulamasnn süresini 31 Aralk 2023e kadar uzatmaya yetkili olacak.

Esnaf Ahilik Sand uygulamasnn yürürlük tarihi, Kovid-19 salgnnn olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021den 31 Aralk 2023e ertelenecek.

Cumhurbakan, ksa çalma ödenei uygulamasnn süresini 30 Haziran 2021e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

Yurt dnda bulunan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlarn 30 Haziran 2021e kadar Türkiyedeki banka veya arac kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiiler, bu varlklarn serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak.

Katma Deer Vergisi Kanununda deiiklie gidilerek dahilde ileme ve geçici kabul rejimi kapsamnda ihraç edilecek mallarn üretiminde kullanlacak maddelerin teslim süresi 31 Aralk 2025e kadar uzatlacak.

1 Ocak 2021de yürürlüe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2022ye ertelenecek.

Kovid-19 salgn nedeniyle açk ceza infaz kurumlarnda bulunan hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasnn infazna karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli saylmalarna ilikin süre 31 Ocak 2021e uzatlacak.

Olaanüstü hal kapsamnda kabul edilen kanunlarda yer alan ilave tedbirlere kar hakknda önlem uygulanan kii, kanuni temsilcisi ya da mirasçlar tarafndan, tedbiri uygulayan veya bununla ilgili kamu kurum ve kurulularna, bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 3 ay içinde bavuracak.

Kovid-19 salgnnn turizm sektörüne olumsuz etkilerinin azaltlmas için ilgili bakanlklar tarafndan üzerinde turizm tesisleri yaplmak üzere adlarna kamu arazisi tahsis edilen Kültür ve Turizm Bakanlndan belgeli yatrmclar ve iletmecilerden; 1 Nisan ile 30 Haziran 2020 arasndaki dönemde tahsil edilmesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakk, kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve haslat paylar ile Kültür ve Turizm Bakanlndan belgeli turizm tesislerinin yatrmclar ve iletmecilerinden ayn dönemde tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri 6 ay ertelenecek.

2021 UEFA ampiyonlar Ligi Finali müsabakalarnn Türkiyede oynanmas dolaysyla UEFA, katlmc futbol kulüpleri ile organizasyonda görevli tüzel kiilerden i yeri, kanuni ve i merkezi Türkiyede bulunmayanlara, bu müsabakalar için yaplacak mal teslimleri ve hizmetleri ile bunlarn yapacaklar mal teslimleri ile hizmetleri, KDVden istisna olacak.

stanbul Sismik Riskin Azaltlmas ve Acil Durum Hazrlk Projesi kapsamnda stanbul Valiliine bal olarak faaliyet gösteren stanbul Proje Koordinasyon Birimine yaplacak teslim ve hizmetler için finansman yabanc devletler, uluslararas kurum ve kurulularca karlanmak artyla salanan KDV istisnas, 2025 sonuna kadar devam edecek.

Ana Sayfaya Git