Ticaret Bakanlığından Brexit açıklaması

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiltere'nin, Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasında (Brexit) geçiş süreci boyunca Birleşik Krallık'ın ticaret açısından AB üyesi bir ülke gibi muamele göreceği belirtildi.

Haberler 03.02.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlndan yaplan açklamada, ngilterenin, Avrupa Birliinden (AB) ayrlmasnda (Brexit) geçi süreci boyunca Birleik Krallkn ticaret açsndan AB üyesi bir ülke gibi muamele görecei böylece ayn süre içinde Türkiye için Gümrük Birlii orta konumunu koruyaca belirtilerek, Birleik Krallk ile hazrlklar yaplm olan bir STA müzakere sürecinin yürütülmesi planlanmaktadr. ifadesine yer verildi.

Bakanlkln Brexit sürecinde Türkiye-Birleik Krallk ticari ilikilerine ilikin açklamasnda, Birleik Krallkta 23 Haziran 2016 tarihinde yaplan referandum sonrasnda, ngilterenin ABden ayrlma isteinin 29 Mart 2017 tarihinde kesinletii ve Brexit sürecinin balad hatrlatld.

AB ile ngiltere arasndaki Brexit müzakerelerinin 14 Kasm 2018 tarihinde neticelendii ve Geri çekilme Anlamas üzerinde mutabakata varld vurgulanarak, Brexitin 31 Ocak 2020de gerçekletiine iaret edildi.

Brexit sonrasnda Birleik Krallkn ABden ayrlmasyla, 31 Aralk 2020 tarihinde sona ermesi öngörülen Geçi Döneminin balad belirtilerek açklamada unlar kaydedildi:

Bu süre boyunca Birleik Krallk, ticaret açsndan AB üyesi bir ülke gibi muamele görecek, böylelikle ayn süre içinde ülkemiz için Gümrük Birlii orta konumunu koruyacaktr. Geçi Dönemi boyunca, AB ve Birleik Krallk arasnda gelecek dönem ilikilerini ekillendirecek yeni bir Ticaret Anlamas müzakere edilecektir. Söz konusu müzakerelere paralel olarak ülkemizle Birleik Krallk arasnda bir ikili ticaret anlamas yapmak üzere, iki ülke arasnda kurulmu olan Ticaret çalma Grubu bünyesinde tüm unsurlaryla, zaten Birleik Krallk ile hazrlklar yaplm olan bir STA müzakere sürecinin yürütülmesi planlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git