Ticarette yeni bakanlıkla yeni dönem

Ticaret Bakanlığının yeni dönemde en stratejik hedeflerinden biri, Türkiye'yi dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirmek olacak

Haberler 14.07.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanln ajandasndaki öncelikli konu balklar arasnda Gümrük Birliinin güncellenmesi, Türk lirasyla ticaret ile yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki paynn artrlmas ve eihracatn gelitirilmesi yer alyor

Ticaretin kolaylatrlmas stratejisinin hayata geçirilecei yeni dönemde, 500 milyar dolarlk ihracat hedefine ulamak için çalmalar yürütülecek, komularla ticaret artrlarak baz gümrük kaplar yapiletdevret modeliyle yenilenecek

Ticaret Bakanlnn yeni dönemdeki en önemli hedeflerinden birini, Türkiyeyi gümrük hizmetleriyle ticaretin en kolay ve güvenli yapld, dünyann önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirmek oluturacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanl ile Ekonomi Bakanlnn Ticaret Bakanl ad altnda yeniden yaplandrlmasnn ardndan, yeni bakanln yol haritas da çiziliyor. Ruhsar Pekcann göreve getirildii bakanln bu dönemde odaklanaca konularn banda, 2023 ylna kadar 500 milyar dolarlk ihracat hedefine ulalmas, Gümrük Birliinin güncellenmesi, Türk lirasyla ticarette yüksek teknolojili ürünlerin paynn artrlmas ve elektronik ihracatn gelitirilmesi geliyor.

Bu kapsamda, Cumhuriyetin 100. yl dönümüne kadar Türkiyenin, dünyann ilk 10 ekonomisinden biri olmas için yaplacak çalmalarla güven ortamn tesis etmeye yönelik uygulamalar devam edecek, yeni dönemde ticaretin kolaylatrlmas stratejisi hayata geçirilecek.

Ticaret hizmetlerinde markalama ve kurumsallama kapasitesinin gelitirilmesi yoluyla iletmelerin özellikle yeni gelien pazarlara daha fazla açlmas salanacak.

Kadnlarn ekonomik hayattaki rollerinin gelitirilmesine yönelik yeni destek mekanizmalar gelitirilecek.

D ticarette Türk liras seferberlii

Türk lirasyla yaplan d ticaretin toplam ticaretteki paynn 5 ylda yüzde 15e yükseltilmesi de yeni dönemin öncelikli hedefleri arasnda yer alacak. çok tarafl ticaret ve yatrm ilikilerine Türkiyenin çkarlar dorultusunda yön vermek amacyla ticaret ve yatrm potansiyeli bulunan ülkelerle üst düzey ikili mekanizmalar oluturulacak ve ticarette yerel para kullanm özendirilecek.

Katma deeri yüksek, yüksek teknolojili, marka, tasarm, inovasyona dayal mal ve hizmetlerin üretimi ve pazar çeitlendirilmesi hedefiyle Türkiyenin küresel deer zincirindeki konumu güçlendirilecek.

Yüksek teknolojili ürünlerin Türkiyenin toplam ihracatndaki pay 5 ylda yüzde 6ya, yüksek ve orta teknolojili yatrmlarn toplam yatrm tutar içindeki pay da yüzde 40a çkarlacak.

Gümrük Birliinin güncellenmesi

Gümrük Birliinin güncellenmesine yönelik resmi müzakerelere balanacak. Gümrük Birliinin ileyiinin iyiletirilmesi suretiyle Avrupa Birlii ile ticari ve ekonomik ilikiler en üst seviyeye çkarlacak. Ticaret ve yatrm potansiyeli olan ülkelerle üst düzey ikili mekanizmalar oluturulmas ve hukuki altyapnn tamamlanmas amacyla ticaret ve ekonomik i birlii anlamalar imzalanacak.

Yürütülmekte olan 11 serbest ticaret anlamas (STA) ve 4 tercihli ticaret anlamas (TTA) müzakeresi ülke hassasiyetleri ve ihtiyaçlar dikkate alnarak tamamlanacak. Bir Kuak ve Bir Yol Projesi çerçevesinde demiryolu ve denizyolu güzergahlar üzerinde yer alan ülkelerle STA imzalanacak. Bu giriimle halihazrda Türkiyenin ortalama 3 bin kilometre olan ihracat menzilinin de artmasna destek salanacak.

Ürün htisas Borsas faaliyete geçecek

Komularla ticaretin ve dostluun artrlmas için yeni gümrük kaplar açlarak, mevcut olanlar yapiletdevret modeliyle yenilenecek.

Gümrük kontrollerinde tüm laboratuvar ilemleri tek noktada birletirilirken, zaman ve maliyet kazanc salanacak, teknik ekipman kapasitesi geniletilecek. Gelime odakl olarak gümrüklerde tek durak dönemi balatlacak.

Yeni dönemde Türkiye, gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve güvenli yapld, dünyann önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilecek.

Ticaret hizmetlerindeki gelimelerin yan sra piyasa gözetim ve denetimiyle piyasann düzenlemesine yönelik uygulamalar da devam edecek. Piyasa gözetimi ve denetimi, Tek Pencere Sistemi ile entegre edilecek. Tüketicilerin korunmasna yönelik mevzuat çalmalar yaplacak.

Perakende iletmelerin açl ve faaliyetiyle kapannda gerekli bavuru ve dier ilemlerin yaplmas, bilgi paylamnn salanmas amacyla Perakende Bilgi Sistemi (PERBS) etkin biçimde faaliyete girecek.

Lisansl depolarda korunan tarm ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senetlerinin ilem görecei Türkiye Ürün htisas Borsasnn faaliyete geçmesiyle elektronik ürün senetlerinin alm ve satm tek platformda yaplacak. Lisansl depo says, depolama kapasitesi ve ürün çeitlilii artrlacak, sebze ve meyve ticaretinde düzenlemeye gidilerek yeni Hal Kanunu hayata geçirilecek. Lojistik ticaret merkezleri için çalmalar devam edecek.

Gelecek dönemde, serbest meslek erbab, meslek örgütleri, dernek, vakf, sendikalar, odalar, birlikler ve bunlarn üst kurulular, kamu kurum ve kurulular gibi dier gerçek ve tüzel kiileri kapsayacak ekilde ülke düzeyindeki tüm ekonomik birimler Merkezi Sicil Kayt Sistemine (MERSS) dahil edilecek. Böylece kamu kurumlarnn tüm ekonomik birimler ve tüzel kiilerle ilgili ihtiyac olan bilgiler tek noktadan sunulacak.

Esnaf ve sanatkar için yol haritas hazrlanacak

Esnaf, sanatkar ve KOBlerin rekabet güçlerini yükseltmek, kooperatiflerin gelitirilmesine yönelik destek mekanizmalarn çeitlendirmek ve mevcut desteklerin etkinliini artrmak için yürütülen çalmalara devam edilecek.

Esnaf ve sanatkarn stratejik plan yenilenerek 20182023 yllarn kapsayacak yeni bir strateji belgesi ve eylem plan hazrlanacak. Esnaf ve sanatkarlarn rekabet güçlerinin artrlabilmesi, deien ekonomik ve sosyal artlara uyum salayabilmesi için gerekli altyapnn olumasna katk sunmak amacyla Esnaf ve Sanatkarlar çin Sektör Analizleri Projesi hayata geçirilecek.

Esnaf ve sanatkarlarn corafi konumlarnn ve kümelerinin tespit edilmesi, ie balamadan önce rehberlik görevi üstlenecek ve ülkenin esnaf ve sanatkar haritasn çkaracak Corafi Bilgi Sistemi tamamlanarak uygulamaya konulacak.

Laboratuvarlarn fiziki altyaps yenilenecek ve ihtiyaç çerçevesinde yeni laboratuvar kurulacak. Snr Ticaretinin Gelitirilmesi Projesi kapsamnda gerekli çalmalar yaplacak.

Akaryakt, içki ve tütün mamulleri kaçakçl bata olmak üzere kaçakçln ekonomik boyutu ölçülecek. Kaçakçlkla mücadelede etkinliin artrlmas amacyla beeri, teknik ve idari kapasitenin gelitirilmesi projesi kapsamnda çalmalar yürütülecek.

e-hracat Stratejisi uygulamaya geçirilecek

hracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4 seviyesinde olan paynn yüzde 15e çkarlmas için destek programlar, üretimden yurt d pazarlamaya ve markalamaya kadar daha fazla tasarm ve ArGe temelli sürdürülecek.

hracat 100 milyon dolarn altnda kalan illerde özellikle genç giriimcileri ihracatç yapmak ve yeni ihracatçlar çkarmak üzere ihracat destek ofisleri kurulacak.

hracatçlarn finansmana eriim imkanlar artrlacak, Türkiye ticaret merkezlerinin says 40a çkarlacak. El sanatkarlar, ustalar gibi küçük ölçekli bireysel giriimcilerin ürünlerinin, eihracat ve fuar gibi platformlarda aktif olarak pazarlamalarn salayacak d ticaret sermaye irketlerinin kurulmas salanacak.

Yeni destek mekanizmalaryla firmadan firmaya ihracat da dahil, elektronik ticaretin toplam ihracat içindeki pay yüzde 25e çkarlacak.

ehracat Stratejisi ve Eylem Plan uygulamaya geçirilerek, Türkiye merkezli ödeme hizmet salayclarnn uluslararas alanda tannrlnn artrlmas ve eticaret alannda uluslararas i birlii imkanlarnn gelitirilmesi mümkün hale getirilecek.

Ana Sayfaya Git