Ticari alacak sigortalandı!

KOBİ'lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasına ilişkin düzenleme yapıldı Bir önceki mali yıldaki yıllık net satış hasılatı 125 milyon liradan az olan orta büyüklükteki işletmelere de alacak sigortası sunulacak. Prim hesabında esas alınacak alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği ciro tutarı 25 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarıldı

Haberler 26.03.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakanlnca, küçük ve orta ölçekli iletmelere (KOB) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasna ilikin düzenleme yapld.

Bakanln Küçük ve Orta Ölçekli letmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortas Tarife ve Talimat Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, tüm KOBler ticari alacak sigortas kapsamna alnrken, belirlenen artlar salayan mikro ve küçük büyüklükteki iletmelerin yan sra orta büyüklükteki iletmelere de alacak sigortas olana tannacak.

Bu çerçevede söz konusu iletmelerin, bir önceki mali yldaki yllk net sat haslatnn 125 milyon liradan az olmas gerekecek. Alacak sigortas, tacir sfat tamayan gerçek kiilere yaplan satlara teminat salamayacak.

TCAR ALACAK SGORTASI

Alacak sigortas kapsamnda teminat verilecek alclarn belirlenmesi amacyla yaplacak risk deerlendirmesine ilikin teklifin sunulduu tarihten itibaren 10 gün içinde poliçenin düzenlenmesi durumunda buna ilikin sorgulama ücreti alnmayacak.

Prim hesabnda esas alnacak alacak sigortas talebinde bulunan iletmenin son mali ylda vadeli satlardan elde ettii ciro tutar da 25 milyon liradan 125 milyon liraya çkarld.

Cironun vade gününe göre belirli bir yüzdesi alnarak tespit edilen net prim ve teminat tutarlar 120, 180 ve 360 güne kadar vadeli satlarn yan sra 240 güne kadar vadeli olanlar için de hesaplanabilecek.

Alacak sigortas talebinde bulunan iletmenin vadeli satlardan elde ettii cirosuna göre 750 bin liraya kadar teminat limiti salanacak. Azami teminat limiti, alacak sigortas talebinde bulunan iletmenin alc için talep ettii teminat limiti ve risk deerlendirme kriterleri dikkate alnarak artrlabilecek. Bu hüküm, 1 Nisanda yürürlüe girecek.

Bir önceki mali yldaki yllk net sat haslat 40 milyon lira ve daha az olan orta büyüklükteki iletmelere bugün, bir önceki mali yldaki yllk net sat haslat 40 milyon 1-125 milyon lira arasnda olan orta büyüklükteki iletmelere ise 1 Nisandan itibaren alacak sigortas sunulacak.

Ana Sayfaya Git