Ticari kaygımız var

HABUR Sınır Kapısı üzerinden ihracat yapan işadamlarından Nihat Bilişik, Kuzey Irak’ın kendileri için tek pazar olduğunu belirterek, "Türkiye’deki işadamlarının yaklaşık 5 milyar doları, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı illerde bulunan işadamlarının elindedir. Peşin çalışamadığımız için ticari anlamda güvenlik kaygımız var" dedi.

Haberler 20.10.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBYnin 25 Eylüldeki bamszlk referandumunun ardndan, Habur Snr Kaps üzerinden ihracat yapan Türk iadamlar, ticari anlamda güvenlik kaygs yaamaya balad. Irakla çalan bölgedeki iadamlar, referandum sonras bir haftalk süreçte snrdaki giri-çklarda aksama yaand ancak ilerleyen günlerde snr kapsnn tekrar eski ileyiine geri döndüünü anlatt. adamlar, Kuzey Iraka ihracat yaptktan sonra pein para alamadklar için maduriyet yaadklarn söyledi. Türk ihracatçlar, yaklak 5 milyar dolar civarnda paray, Kuzey Iraktaki Dohuk, Erbil gibi ehirlerde yaayan Irakl iadamlarndan tahsil etmeyi beklediklerini açklad.

ADAMLARI ENDEL

Silopili iadam Nihat Biliik, yllk 8.5 milyar dolar ihracatn söz konusu olduunu belirterek, Habur Snr Kaps ülkemizin can damardr. Ülkemizin en büyük kaplarndan bir tanesidir. Yaklak yllk 8.5 milyar dolar ihracatmz söz konusudur. Bu rakam küçümsenecek bir rakam deildir. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin yapt referandumdan dolay ilk hafta kapmz etkilenmitir. Günlük bin 200 giri çk yapan kapmz 700lere kadar dümütür. Bir hafta geçtikten sonra bu durum normale döndü. Tekrar saymz yakaladk. Bugün, günlük bin araç giri çkmz olmaktadr. Yalnz baka pazarmz olmadndan dolay iadamlarmzn hemen hemen yüzde 80i Iraka çalmaktadr. Pazarn olmamasndan dolay orada finansal skntlar çekmekteyiz. Paramz almakta zorlanyoruz. Pein çalmyoruz. ran ve Suriye pazarlarmz olmu olsayd kar tarafa gebe kalmam olacaktk. Malmz da pein satacaktk. Tek pazar olduu için paramz almakta zorlanyoruz diye konutu. Iraktaki durumun etkilerinden de söz eden Biliik, unlar kaydetti:

u an orda olabilecek bir kaostan biz çok etkileneceiz. Yani ülke olarak etkileneceiz. Sanayicimiz etkilenecek, iadammz, bölge halk, hepimiz etkileneceiz. Ticari anlamda güvenlik kaygmz var. Sonuçta yaklak u anda Türkiyedeki iadamlarnn yaklak 5 milyar dolar Irak Kürt Bölgesel Yönetimine bal illerde bulunan iadamlarnn elindedir. u anda ticarette bir düü ya da yükseli olmad. Normal seyrinde devam etmektedir. Tek skntmz finansal anlamdadr. nallah hükümetimiz diplomatik yollarla bir çözüme kavumas için gerekli admlar atacaktr. Bu konuda Ekonomi Bakan Nihat Zeybekcinin de bir beyan var. Irak bizim için önemli bir pazardr. Kaplarn kapanmas söz konusu deildir demitir zaten.

Kuzey Iraka yük tayan kamyon oförleri de Halil brahim Gümrüüne girite tüm araçlarn X- Ray cihazna yönlendirildiini ve salk konusunda endie duyduklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git