TISİAD Başkanı Kılıç: Referandum geriliminden Habur etkilenmedi

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği referandumdan sonra ekonomik yaptırımlar konusunda adı gündeme gelen Habur Sınır Kapısı'nın şimdiye kadar gerilimden etkilenmediği belirtildi. Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, "Irak bizim komşumuz, Habur ticari olarak bizim can damarımızdır. Irak pazarını ,İran başta olmak üzere komşu ülkelere kaptırmamalıyız. komşumuz olan kendimize 'ırak'laştırmamalıyız" dedi.

Haberler 04.10.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgesel Kürt Yönetiminin 25 Eylülde gerçekletirdii referandumdan sonra bata merkezi Irak hükümeti olmak üzere komu ülkelerin bu bölgeye uygulayaca ekonomik yaptrmlarda ön palana çkan ve Türkiyenin Iraka açlan tek ticaret kaps olan Habur Snr Kapsnn yaanan siyasi gerilimden imdiye kadar etkilenmedii belirtildi. TISAD Genel Bakan Nevaf Klç, Habur Snr Kapsnn u ana kadar siyasi gerilimden etkilenmediini ve bunun da kendilerini sevindirdiini ifade ederek, unlar söyledi:

Bu süreç içerisinde ticaretimizin etkilenmemesi sevindirdi, inallah bundan sonra da etkilenmez. Hükümetimizden ticaretin etkilenmemesini talep ediyoruz. Habur snr kaps ülkemizin ticareti anlamnda can damarlarmzdan bir tanesidir. 81 ilinin 81inden Iraka ihracat var. En önemli ticari partnerimiz Irak Kürdistan Bölgesel yönetimidir. Mutlaka komu ülkeler arasnda sorunlar olabilir, bunun müzakere ile çözülmesini istiyoruz. Krizin ve gerilimlerin kesinlikle ekonomiye yansmasn istemiyoruz. Komu ülkeler arasnda en iyi anlatmz ülkede hem Irak, hem de oradaki bölgesel Kürt yönetimidir. Irak içerisinde de Türkiye markalarna daha fazla ilgi, alaka ve sempati vardr. Dier ülke markalarna nazaran Türk mallar daha fazla tercih ediliyor dedi.

MERKEZ HÜKÜMET VZE STERKEN, KÜRT YÖNETMNE KMLK LE GDYORUZ

TISAD Bakan Klç, Türkiyenin dier ülkelere yapt ihracatta azalma yaanrken, Iraka yapt ihracatta art olduunu da belirterek, Irak büyük bir pazar ve petrol zengini bir ülke. Da baml olduu için iplikten ineye kadar her eyi dardan alyor. Bu pazardan Türkiye i dünyas olarak fazla pay almak istiyoruz. Irak merkezi hükümeti Türk vatandalarna vize uyguluyor ama Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine ise kimlik ile gidebiliyoruz. Irakn geneline vizesiz gitmek istiyoruz. Bizim araçlarmz Kürt bölgesinden aa inemiyor. Geçmite Hac döneminde haclar Irak üzerinden Suudi Arabistana giderlerdi. Bizim araçlarmz Irakn geneline gitmelidir. Ticaret ikinci bir gümrük vergisi alnmadan yaplmaldr dedi.

MUSULUN YENDEN NAASINDA TÜRK ADAMLARINA PROJELER VERLMELDR

Erbil ve Süleymaniye havaalanlarna uçularn yasaklanmas nedeniyle iadamlarnn artk hava yolu ile pek seyahat edemediini vurgulayan TISAD Bakan Nevaf Klç, uçularn yeniden yaplmas için giriimleri olduunu da söyledi. Musulun Irakn ikinci büyük bir vilayeti olduunu ve yaanan çatmalardan sonra kentin yeniden ina edileceini ve bunun için 100 milyar dolar para ayrldn söyleyen Klç, Musulun yeniden inasnda Türk iadamlarna oradan önemli projelerin verilmesini istiyoruz. Musulun yeniden yaplmasnda büyük pay almak istiyoruz. Devletimizin bu konuda n merkezi hükümet ile bu konuyu görümesini özellikle istiyoruz diye konutu.

TISAD Bakan Klç, Irak pazarnn Türkiye için önemli bir pazar olduunu ve bata ran olmak üzere komu ülkelere yaptrmak istemediklerini bir kez daha yineleyerek, Dünyann gözü Irakta. Ürdün açt limanndan oraya mal göndermeye balad. Irak, komumuzdur, bize yakndr, kendimize raklatrmamalyz dedi.

Ana Sayfaya Git