TKDK’dan destek aldı, onlarca gence iş alanı oluşturdu

Diyarbakır’da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı destekle salça fabrikası kuran girişimci Çetin Yeşil, 60 kişiye iş alanı oluşturdu. 40 ton yaş ürün işlemeyle salça üretimine başlayan Yeşil, 2 yıl içerisinde kapasitesini de 340 tona çıkardı.

Haberler 19.12.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda genç giriimci çetin Yeil, 2015 yl sonunda herkesin terör olaylar nedeniyle yatrmlarn durdurduu bir dönemde TKDKdan ald destekle Organize Sanayi Bölgesinde salça fabrikas kurdu. Ham maddeyi salamak için sözlemeli çiftçilik yöntemini uygulamaya balayan Yeil, geride kalan 2 yl içerisinde kapasitesini 40 tondan 340 tona, çalan saysn 60a, yatrm miktarn ise 5 milyon TLye çkard. Fabrikada çalan 60 kiinin yan sra dolayl olarak ürünün ekiminden tarladan toplanma sürecine kadar yüzlerce kiiye i kaps açtklarn belirten Yeil, ayn zamanda kentten bölgeden bat illerine giden mevsimlik tarm içilerine de kaplarnn önünde bir i imkan saladklar ifade etti.

Genç giriimci olmann daha çok artsn gördük

Üniversiteyi bitirdikten sonra sürekli arkadalaryla aray içinde olduklarn kaydeden Yeil, Birden salça aklmza geldi. Salça bizim bölgede neden üretilmez? ki sene önce deneme üretimi yapalm dedik. çnar ilçesinde bir tarlada yaklak 10 dönümlük bir arazide domates ektik. yi verim alabildiimizi gördük. Ondan sonra neden salça fabrikas yok diye düünmeye baladk. çünkü kimse domates ekmiyor. Neden kimse domates ekmiyor? çünkü salça fabrikas yok. Böyle kapal bir döngü oluuyor. Biz de bunu kralm istedik. Bununla ilgili sözlemeli çiftçilik yaptrarak yapabiliriz düüncesiyle yola çktk, salça fabrikasn kurmaya çaltk. lk etapta TKDKdan bir destek alarak fabrikay ina ettik ve ilk üretimlerimize baladk. lk etapta böyle bir fikri öne attnzda çok fazla gerçekçi bulmuyorlar. Acaba hayalperest mi gibi düünceler ortaya çkyor. Sorunlarla karlatk ama iin içine girince ve ciddi yatrmc olduumuzu gösterince genç giriimci olmann eksisinden çok artsn gördük dedi.

Skntl bir süreçte yatrm yaptk

Yatrm yaptklar dönemde bölge genelinde skntl bir süreç yaandn vurgulayan Yeil, 2015-2016 yllarndan bu zamana kadar da sürdü çok skntl bir süreç oldu bölgede. Hatta biz yatrm yaparken, Siz kafay m yediniz? diyenler bile oldu. Biz olaya tersinden bakalm dedik. Herkes duruyorken biz birkaç adm atma frsat ele geçirdik ve biz bunu deerlendirdik. Bizim bu olaylara bak açmz bu ekilde gelitii için bu ortam, bu fabrika öyle geliti diye konutu.

Ana Sayfaya Git