TL seçimin ardından pozitif ayrıştı

24 Haziran'daki seçimlerin ardından gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL, dolar karşısında bu hafta yaklaşık yüzde 2 değer kazandı

Haberler 01.07.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

- Anadolu Yatrm Genel Müdür Yardmcs Kocaman:

-Dolar/TL, 4,60n altnda kalclk salarsa 4,56, ardndan 4,50-4,45 bandna doru geri çekilebilir

- Yaanan bu pozitif ayrmann devam için piyasada beklentilerin karlanmas ve güvenin artrlmas gerekiyor

- ntegral Yatrm Aratrma Direktörü Turucu:

- Piyasalarn arad güven ortamnn olumas durumunda TLdeki deer kazanc devam edebilir ve dolar/TL düüünü sürdürebilir

Türk liras (TL), 24 Hazirandaki Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ardndan gelimekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrarak dolar karsnda bu hafta yaklak yüzde 2 deer kazand.

Bu yla 3,80 seviyelerinde balayan ve yükseli eiliminde hareket eden dolar/TL, yln ilk yarsnda rekor üstüne rekor krd. Deer kazanan dolar endeksi ve seçim atmosferinin negatif etkisiyle yükseli eilimini koruyan dolar /TL, 23 Maysta 4,92 ile tüm zamanlarn en yüksek seviyesini gördü.

Dolar, gelien ülke para birimleri karsnda deer kazanmaya devam ederken, TL de 24 Hazirandaki seçimlerle siyasi belirsizliin ortadan kalkmas sonucu gelien ülke para birimlerinden pozitif ayrt. TL, dolar karsnda bu hafta yüzde 1,86 deer kazand.

- En çok Arjantin pezosu deer kaybetti

TL bu hafta gelien ülke para birimleri arasnda dolara kar en iyi performans gösteren para birimi olurken, gelimekte olan ülke para birimleri ise dolar karsnda ortalama yaklak yüzde 1,5 deer kaybetti.Bu dönemde gelien ülke para birimlerinin performansna bakldnda, dolar karsnda en çok Arjantin pezosunun deer kaybettii görüldü. Yüzde 7 deer kaybeden Arjantin pezosunu, yüzde 2,5 ile ili pezosu, yüzde 2,4 ile Brezilya reali takip etti.

Analistler, TLde seçim öncesi görülen negatif ayrmann, seçimlerin ardndan azalan belirsizliklerle tersine döndüünü, gelecek dönemde atlacak doru admlarla dolar kurlarndaki düüün ivme kazanabileceini belirtti.

- Dolar/TL, ksa vadede 4,80i geçemez

Konuya ilikin AA muhabirine deerlendirme yapan Anadolu Yatrm Genel Müdür Yardmcs Hakan Kocaman, yl bandan bu yana TLde yaanan hzl deer kayb sonrasnda, TLnin son günlerde dier gelimekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrtn dile getirdi.

Bunda erken seçimin atlatlmas sonrasndaki pozitif beklentilerin etkili olduunu bildiren Kocaman,Seçim politikalar ile birlikte mali disiplinde görülen bir miktar gevemenin, yeni kabine ile yeniden sklatrlacana dair beklentiler, sk para politikasnn devam ettirileceine yönelik söylemlerin etkili olduunu düünmekteyiz. deerlendirmesinde bulundu.

Kocaman, seçim sonras yaanan bu pozitif ayrmann devam için piyasada beklentilerin karlanmas ve güvenin artrlmas gerektiine dikkati çekerek, bunun salanmas halinde TLde deer kazanmn devam edeceini dile getirdi. Dolar/TLnin 4,60n altnda kalclk salamas halinde 4,56 ardndan 4,50-4,45 bandna doru geri çekilebileceini ifade eden Kocaman, 4,70in almas halinde ise 4,80nin görülebileceini ancak ksa vadede 4,80 seviyesinin krlamayacan dile getirdi.

-Dolar/TL 4,25-4,30 bandna kadar gerileyebilir

ntegral Yatrm Aratrma Direktörü Tuncay Turucu da, seçim belirsizliinin ortadan kalkmasnn ve ikinci tur olmadan bakanlk yarnn sona ermesinin, TL varlklar üzerinde daha önceden belirsizlik yüzünden oluan deer kayplarnn geri alnmasn saladn kaydetti.

Turucu, TLdeki deer kazancnn kalc olmasnn iki faktöre bal olduunu belirterek unlar kaydetti:

Birincisi d faktörler ve güçlenen ABD dolar. Dolarnda güçlenmenin sürdürmesi durumunda bu yurt içinde TL üzerinde negatif bask yaratmaya devam edebilir. Bir dier d faktör ise buna bal olarak gelimekte olan ülkelerden para çklarnn devam edip etmeyecei. çeride ise piyasalar ekonomi yönetiminde hangi isimler olaca ve nasl admlar atlp nasl bir söylem içerisinde olunacan bekliyor. 8 Temmuz da yeni bakanlar belli oluyor ve piyasalar için olumlu bir haber. Ancak bunun ardndan söylemler belirleyici olacak görünüyor. Piyasalarn arad güven ortamnn olumas durumunda TLdeki deer kazanc devam edebilir ve Dolar/TL düüünü sürdürebilir.

Turucu, teknik olarak dolar/TLde 4,50 ve 4,45in önemli destek seviyeleri olduunu, 4,45 seviyesinin altna gerilemelerin balamas durumunda ise 4,25-4,30 bölgesine kadar düüün devam edebileceini kaydetti.

-Kabineye ilikin olumlu beklentiler TL varlklara yansd

GCM Menkul Kymetler Aratrma Uzman Enver Erkan, seçimlerin ardndan kabineye ilikin olumlu beklentilerin TL varlklarn fiyatlarna yansdn kaydetti.

Türk varlklarnda seçim sonras pozitif ayrma devam ettiini bildiren Erken, TLnin deer kazanm ile gelimekte olan ülkelerin para birimleri arasnda ilk srada yer aldn dile getirdi. Erkan, seçim belirsizliinin ortadan kalkmas sonrasnda yatrmclarn yeni kabine içerisinde ekonomi yönetiminin nasl ekillenecei ve bu süreçte de maliye ve para politikas admlarnn nasl olacana dikkat ettiini belirterek unlar kaydetti:

Mali politikalarda oluturulacak disiplin, kamu harcamalarnda gerçekleecek olas ksntlar ile sk para politikas koullarnn desteklenmesi, kurda olumsuz yönde hareketleri engelleyebilir. Ayrca özellikle enflasyon beklentilerinin yükseldii ve gelien ülke tahvillerindeki çklarn dikkati çektii bir ortamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) para politikasna yönelik ataca admlar da takip edilecek en önemli gündem maddeleri. Piyasa ilk etapta meclis ve hükümete ilikin takvimi dikkate alacaktr. Yeni kabinede kimler olacak, ekonomi yönetimi kimlerden oluacak ve ekonomik reformlarn uygulanabilirlii ne olacak, piyasa bunlar merak ediyor.

Erkan, teknik açdan dolar/TLnin 4,5850- 4,5550 bölgesi üzerinde kald sürece 4,66 bata olmak üzere 4,70 ve 4,74 dirençlerine doru çkn sürdürmek isteyeceini ifade etti.

Kurun 4,66 seviyesinden bask görmesi durumunda ise 4,5850 - 4,5550 seviyelerine kadar gerileyebileceini dile getiren Erkan, Dolar/TLye yönelik ksa vadeli tepki düüncesinin devam edebilmesi içinse, 4,5850 -4,5550 bölgesi altndaki kalc hareketlere ihtiyaç olduu unutulmamaldr. Ancak bu artla 4,5120 bata olmak üzere 4,48 ve 4,45 destekleri dikkat çekebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git