TMO 10 günde 10 bin ton kuru üzüm aldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, ofisin 10 günde 10 bin ton kuru üzümü üreticiden aldığını ve 20 milyon liralık ödeme yaptığını söyledi.

Haberler 17.09.2020 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ofisin Manisadaki alm merkezlerini ziyaret ederek TMO eksperlerinin üreticiden kuru üzüm alm sürecini yerinde inceleyen Güldal, 7 Eylülde baladklar kuru üzüm alm sürecinin youn bir ekilde devam ettiini anlatt.

Güldal, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin bu ylki 270 bin tonluk kuru üzüm rekoltesinde piyasann düzenlenmesi adna TMOya en az 50 bin ton kuru üzüm alnmas yönünde talimat verdiini hatrlatarak, Biz de buna göre 50 bin tonun üzerinde alm yapmak için depo hazrlklarmz yaptk. Bugün 10. günündeyiz, 10 bin tonun üzerinde kuru üzüm alm gerçeklemi durumda. Ancak daha da önemlisi 40 bin tonluk bir randevu miktar önümüzdeki günlerde alm için bize bavurmu durumda. dedi.

Üreticiden kuru üzüm alm noktasnda Tarm Sat Kooperatifleri (Tari) Üzüm Birlii ile de protokol yaptklarn anmsatan Güldal, Tari de kendi alm merkezlerinde bizim belirlediimiz fiyatlardan üzüm almaya devam ediyor. Aldklar gibi de TMOya bu üzümü aktaryorlar. Bu anlamda alm süreci de younlua ramen hzlanm durumda. diye konutu.

- 20 milyon lira üreticiye ödendi

Ahmet Güldal, üreticiden aldklar kuru üzümün bedelini ayn hafta içinde ödediklerine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Sayn Bakanmz her hafta ödeme yapalm eklinde bir talimat verdi, 7 Eylülden sonra yaptmz ilk 4 günlük almlarn bedelini geçen hafta 20 milyon lira olarak üreticilerimize ödedik. Bu hafta da ödeme yapacaz, her hafta perembe ya da cuma günlerinde ödeme yapacak ekilde planlarmz belirledik. Herhangi bir finansman ya da depo problemi söz konusu deil. Alm noktalarmzn hepsi faal bir ekilde iliyor, Tari ile i birliimiz salkl bir ekilde yürüyor.

- Ürün geldii sürece alm yapacaz

TMO olarak kendilerini 50 bin ton almla snrlandrmadklarn vurgulayan Güldal, 31 Aralka kadar alm yapmay planlyoruz. Zaten görevimiz de bu. Bu tarihe kadar bize arz edilen tüm ürünleri, TMO olsun, Tari araclyla olsun alacaz. Bu 50 bin ton olur, 60 bin ton olur, 100 bin ton olur... Bu noktada TMO, ürün arz olduu sürece açk olacak. Bedelini ödeyip, üreticilerimize hizmet verecek. ifadelerini kulland.

Güldal, aldklar kuru üzümün deerlendirilmesi noktasnda henüz bir planlama yapmadklarn, iç veya d piyasaya sunulmas konusunda en yüksek katma deeri salayacak yöntemi tercih edeceklerini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git