TMO alım fiyatlarını hasat öncesi belirleyecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO'nun, hububat gibi görev alanındaki tüm ürünlerde müdahale alım fiyatlarını hasat dönemi öncesinde belirleyeceğini belirterek, "Tüm ürünlerde maliyetleri, iç ve dış piyasa fiyatlarını, enflasyon ve rekolte durumunu dikkate alarak üreticiyi tarım yapmaya teşvik edecek, tüketiciyi olumsuz etkilemeyecek fiyat senaryosunu hazırlayacağız." dedi.

Haberler 17.05.2019 - 02:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güldal, geçen yl Türkiyede üretim maliyetlerindeki arttan kaynakl buday ekim alanlarnda bir miktar azalma olduunu ancak olumlu hava koullar sayesinde verimin geçen yln üzerinde olacan tahmin ettiklerini bildirdi. Hububat müdahale alm fiyatnn hasat dönemi öncesinde 2 Maysta Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklandn anmsatan Güldal, hasat dönemi öncesinde fiyat açklamay gelenek haline getirmek istediklerini belirtti.

Güldal, TMOnun piyasalar regüle etme, üreticiyi koruma ve tüketiciyi kollama görevlerine iaret ederek, Piyasada dalgalanmalar yaanmamas için üretici, sanayici ve tüketiciyi olumsuz etkileyecek tüm faktörleri ortadan kaldrmak istiyoruz. TMO, bundan sonra da hububat gibi görev alanndaki tüm ürünlerde müdahale alm fiyatlarn hasat dönemi öncesinde belirlemi olacak. Tüm ürünlerde maliyetleri, iç ve d piyasa fiyatlarn, enflasyon ve rekolte durumunu dikkate alarak üreticiyi tarm yapmaya tevik edecek, tüketiciyi olumsuz etkilemeyecek fiyat senaryosunu hazrlayacaz. TMO, bundan sonra bütün ürünlerde bu hazrl sürdürecek. diye konutu.

Bize arz edilen tüm ürünleri alacaz

Kurum olarak her zaman görev alanlarna giren tüm ürün piyasalarndaki gelimeleri yakndan takip ettiklerini ve alnabilecek önlemleri deerlendirdiklerini anlatan Güldal, Ofisin, ihtiyaç olan her yerde hububat almna devam edeceini ve sorun yaanan yerlerde de hzlca devreye girip bunu telafi edeceini söyledi. Güldal, geçen yl ürün almnda yaanan sorunlar bu yl üreticilere yanstmayacaklarn ve TMOnun, kendisine ürün arz etmek isteyen tüm ürecilerin ürünlerini alacan ifade etti.

Güldal, açklanan hububat alm fiyatlarna yönelik olumlu dönüler aldklarn belirterek unlar kaydetti:

Biz önümüzdeki sene yaplacak hububat üretimini de önemli oranda garantiye almak için deerli fiyatlandrma yapmak istiyoruz. 2020-2021 hububat üretim sezonunda ülkenin 20 milyon tonun üzerinde rekolteyi görmesini istiyoruz. Piyasada oluacak fiyatlarn tüketicileri olumsuz etkileyecek seviyeye gelmesini kesinlikle arzu etmiyoruz. Hükümet, TMOnun da yer ald komisyonda bunu sklkla deerlendiriliyor.

hracat snrlamas kaldrlmal

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Bakan Eren Günhan Ulusoy, buday ekim alanlarndaki daralmaya karn bu yl müdahale alm fiyatnn mays aynda açklanmasnn çiftçinin önündeki belirsizlikleri giderme açsndan önemli olduunu ifade etti. Ulusoy, belirsizlikler giderildikçe çiftçinin daha fazla ekim yapmaya yöneleceini söyledi.

Ticaret Bakanlnn geçen yl ald ihracatta yerli buday snrlamas kararn anmsatan Ulusoy, özellikle Irak ve Suriyeye d satmn bu karardan olumsuz etkilendiini aktard. Ulusoy, imdi ise yurt içi fiyatlarn, yurt d fiyatlarn üzerine çktna iaret ederek, Ticaret Bakanl bu uygulamay tamamen TMO ile Tarm ve Orman Bakanlnn piyasadaki öngörüleriyle yapt. Bu sezon fiyat istikrarn görebiliyorsak, rekolte de iyi gelirse, geçici olan bu uygulamann kaldrlp ihracata daha da hz verebileceimize inanyoruz. ifadesini kulland.

Alm fiyat iyi hesaplanmal

HUBUDER Yönetim Kurulu Bakan Gülfem Eren de daha önce hasat döneminin ortasnda açklanan alm fiyatnn, hasat dönemi öncesinde belirlenmesini olumlu bulduklarn belirterek, Mazot, gübre ve tohum gibi girdilerin dövize endeksli olduu bir sektörde üretim maliyetlerini karlayacak bir fiyatn olumas son derece önemli. Tahl üretiminin artmas için bu sene olduu gibi iyi hesaplanm müdahale alm fiyatlarnn belirlenmesi ve dikkatli bir üretim planlamas yaplmas, uzun vadede enflasyon sorununa köklü çözüm getirecektir. TMOnun ciddi miktarda alm yapacan ve böylece daha dengeli piyasa oluacan öngörüyoruz. Beklentimiz, sat fiyatlarnn da bir an önce açklanmas ve aylar itibaryla kademeli art verilmesidir. dedi.

Artk herkesin, tükettii ürünlerin nasl yetitirildiini ve sala zararl içerikleri olup olmadn bilmek istediini söyleyen Eren, ülkede iyi tarm uygulamalarnn yaygnlatrlmasna destek için tüketiciyi bilinçlendirecek bir kampanya balatma karar aldklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git