TMO bugün çeltik alımlarına başlıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, çeltik alımlarına bu 13 Eylül 2021'de (bugün) başlayıp, 30 Temmuz 2022 tarihine kadar devam edeceklerini belirterek, "Üreticilerimiz ürünlerini bize getirdiklerinde ödemelerini de bir hafta on gün içinde alacaklar. Ancak biz herhangi bir aksiliğe mahal vermemek adına ödeme süremizi maksimum 21 gün ile sınırlı tutuyoruz." dedi.

Haberler 13.09.2021 - 07:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güldal, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann TMOnun 2021 sezonu çeltik alm fiyatlarn paylatn anmsatarak, almlarn ton bana Baldo çeidi çeltik için 5 bin 500 lira (55 randman), Osmanck çeidi için 4 bin 500 lira (60 randman) ve Luna çeidi için 4 bin lira (65 randman) olacan söyledi.

Bu fiyatlara ek olarak Tarm ve Orman Bakanlnca çeltik üreticilerine dekar bana 62 lira mazot, 8 lira gübre ve 16 lira sertifikal tohum destei ile ton bana 100 lira prim destei verildiine iaret eden Güldal, çeltik almlarmza da 13 Eylül 2021 tarihi itibaryla balayacaz. Bu almlarmz 30 Temmuz 2022 tarihine kadar devam edecek. ifadelerini kulland.

Güldal, TMOnun faaliyet alanlarnda her ürünün almnda olduu gibi çeltik almnda da en bata dikkat edilecek hususun salgn hastala kar tedbir almak olacan belirterek, Hem personelimiz hem de vatandalarmzn sal için yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar aldmz tedbirlere herkesin uymasn bekliyoruz. Maske, mesafe ve hijyen yine öncelikli kuralmz olacak. diye konutu.

TMO olarak almlar randevulu yaptklarna dikkati çeken Güldal, randevulu alm sistemiyle hem salgn hastala kar önlem alndn hem de üreticilerin alm noktalarnda sra beklemeden ürünlerini teslim etmelerine olanak saladklarn anlatt.

Güldal, üreticilerin randevularn TMO internet sayfasndan alabilecekleri gibi i yerlerine bavuru yaparak da alabileceklerini kaydederek, randevu almadan önce çiftçi Kayt Sistemlerinin (çKS) güncellenmesi gerektiini dile getirdi. Güldal, Üreticilerin, anlamal bankalardan alnacak ürün kart veya banka hesap numaralaryla alm noktalarna gelmeleri ve ürünleri burada teslim etmelerini bekliyoruz. dedi.

çELTK ALIMI VE DEPOLANMASI KONUSUNDA FAZLASIYLA LE TECRÜBELYZ

TMO olarak faaliyet alanlarndaki ürünlere yönelik fiyat açkladklarnda üreticilerin getirecei çKSye kaytl miktarn tümüne talip olacak ekilde hazrlklar yaptklarnn altn çizen Güldal, u deerlendirmede bulundu:

çeltik içinde ayn artlarmz geçerli. çKSye kaytl üreticilerden belgelerindeki üretim miktarnn tamamn satn alacaz. Bizim hedefimiz, çeltik üreticilerimizin bize getirecei tüm ürünleri onlar madur etmeden almak. Bu u anlama geliyor: Almda snrmz yok, çünkü TMO olarak depolama skntmz yok. Personel, ekipman skntmz yok, mali skntmz yok. çeltik alm ve depolanmas konusunda fazlasyla tecrübeliyiz. Üreticilerimiz ürünlerini bize getirdiklerinde ödemelerini de bir hafta on gün içinde alacaklar. Ancak biz herhangi bir aksilie mahal vermemek adna ödeme süremizi maksimum 21 gün ile snrl tutuyoruz.

GEREKT ZAMAN PYASA REGÜLASYONUNDA BU ÜRÜNLER KULLANACAIZ

Güldal, hasat zamannda üreticinin korunmas adna her türlü tedbiri aldklarn ifade ederek, unlar kaydetti:

Açkladmz fiyatlarla ürünlerin, deerinde ilem görmesini salyoruz. Bir dier önemli görevimiz de tüketicinin korunmas. Üreticilerden aldmz ürünleri dengelerini gözeterek yl boyu piyasaya sunuyoruz. Yani faaliyet alanmzdaki ürünlerde fiyatlarnn üreticiler yönünden normalin altna dümesini ve tüketici halk aleyhine de anormal derecede yükselmesini önlemek bizim asli görevimiz. Üreticilerden aldmz çeltii de bu kapsamda deerlendireceiz. Gerektii zaman piyasa regülasyonunda bu ürünleri kullanacaz.

TMO stoklarnn ülkenin güvencesi olduunu vurgulayan Güldal, Ofisin elinde piyasay düzenleyebilecek ölçüde çeltik ve pirinç bulunduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git