TMO’dan yakın takip!

TMO ramazan öncesinde un, bakliyat ve ayçiçeği yağı fiyatlarını yakın takipte tutuyor

Haberler 30.03.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, ramazan ay öncesinde hububat, pirinç ve bakliyatta herhangi bir arz eksikliinin söz konusu olmadn belirterek, Hem stoklar yeterli hem de gda üretimi ve aknda, tüketiciye ulamasnda daralma yok. TMOnun müdahaleleriyle bu ürünlerin fiyatlar makul seviyede tutulmutur. dedi.

Güldal, AA muhabirine, yaklaan ramazan öncesinde hububat ve bakliyat piyasalarndaki son gelimeleri deerlendirdi.

Geçen yl kurak bir sezon yaanmas nedeniyle hububat ve bakliyat ürünlerinde rekolte düüleri olduunu anmsatan Güldal, bu dönemde TMO olarak iç piyasa ve yurt d imkanlarla tedariklerin salandn söyledi. Güldal, Türkiyede bu ürünlerin arz eksikliinin yaanmadn ifade ederek, Bu noktada unu rahatlkla ifade edebiliyoruz ki 2021-2022 tüketim döneminde gerek TMO gerekse özel sektör tedarikleri birlikte deerlendirildiinde, birçok üründe yeterliliimiz ve hatta devir stoklarmzla yeni hasat dönemine girmek üzereyiz. Rusya-Ukrayna Sava dolaysyla yükselen tarmsal emtia fiyatlar noktasnda da almlarmz kesintisiz devam etti. ç piyasada da un ve yem gibi ürünlerin tüketici ve yetitiricilerimize makul fiyatlarla yansmasn saladk. diye konutu.

HAYVAN ÜRETCLERNE MAKUL FYATLARLA YEM TAHSS EDYORUZ

Geçen yl temmuz ayndan itibaren küçükba, büyükba ve kanatl hayvan sektörlerinin yem maliyetlerini azaltmak için arpa, yemlik msr ve yemlik buday satlarna baladklarn hatrlatan Güldal, u deerlendirmede bulundu:

Yeni hasat dönemine kadar da yem regülasyonu kapsamnda bunu sürdüreceimizi ifade etmitik. Bugüne kadar 3 milyon ton yem maddesini hayvansal ürün yetitiricilerimize ve üreticilerimize makul ekilde, piyasann yüzde 50 altnda temin ettik, etmeye de devam ediyoruz. Yem ham maddesi sat yaparak üreticilerin maliyetlerini paylayoruz ve yükselen yem maliyetlerinden etkilenmemeleri için katk salyoruz. Aylk 675 bin ton yem ham maddesini üretici, yetitirici ve çiftçiye makul fiyatlarla tahsis ediyoruz.

Un fiyatlarnn makul çerçevede seyretmesi için de geçen yl eylül ayndan itibaren balattklar çalmalarn devam ettiini vurgulayan Güldal, ekmeklik buday piyasann yar fiyatna frnclara ve ekmek üreticilerine temin ettiklerini bildirdi. Güldal, ekmeklik buday satlarnn sürdüüne dikkati çekerek, Burada da 3,2 milyon ton ekmeklik buday sektöre ve dolaysyla tüketicilerimize makul fiyatlarla ulatrm olduk. Aylk 550-600 bin ton civarnda ekmeklik buday sat yapyoruz ve makul fiyatla veriyoruz. çuval bana piyasa fiyatlarnn 120 lira altna un tedarik ediyoruz. Ekmek üreticilerine piyasann çok altnda sattmz budayla, ekmek maliyetinde undan gelen fiyat art minimize edilmitir. Bu regülasyonla ekmek maliyetindeki unun etkisi en az seviyeye indirilmitir. ifadelerini kulland.

HUBUBAT ÜRETMNDE GEçEN YILA GÖRE ARTI BEKLENYOR

Gelecek sezona ilikin beklenti ve hesaplar da ele almaya baladklar bilgisini veren Güldal, öyle konutu:

Yeni hasat dönemine erken hasatta 2 ay, normal hasatta 2,5-3 aylk dönem var. Geçen ylla mukayese edersek ülkemizin genelinde bu sene geçen seneden çok daha iyi ya aldk. Bata hububat üretim bölgeleri olmak üzere yeterlilik mevcut. ç Anadolu ve dier bölgelerde kar ve yamur, ürün geliimini çok olumlu etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüünden aldmz bilgiye göre, hasat dönemi öncesine kadar ülkemizde mevsim normallerinde ya bekleniyor. Bu da tarmsal ürünlerdeki rekoltelerimizin geçen yldan daha yüksek seviyede gerçekleecei anlamna geliyor ancak u an rekolte tahmini yapmak için erken. çimlenme ve bitki geliimine bakyoruz ve tüm sahay yakndan takip ediyoruz. Ülkemizin her yerindeki hububat üretim alanlarn ve ilkbahar ekililerini yakndan izliyoruz.

ALIM FYATLARI HAZIRLANIYOR

Güldal, geçen seneden daha iyi hububat üretimi beklediklerini belirterek, Bu noktada üreticilerimize de mesajmz, üst gübreleme imkan olan üreticilerin bunu tamamlamalar ve hasada iyi hazrlk yapmalar. Üreticilerin artan maliyetleri dikkate alarak beklentilerinin ne olduunu biliyoruz. Bu anlamda gerek Tarm ve Orman Bakanlmz gerek TMO uzmanlaryla üretim maliyetlerini dikkate alyoruz. Hasat dönemiyle birlikte üreticilerimiz için maliyetleri esas alarak ürünlerinin deerine göre alm fiyatlar hazrlanm olacak. dedi.

Prinç, nohut ve mercimek gibi hububat ve bakliyat ürünlerini TMO sat noktalar ile Tarm Kredi marketlerde sata sunduklarn vurgulayan Güldal, unlar kaydetti:

Bu ürünlerin fiyatnn makul olduu tüketiciler tarafndan deerlendiriliyor ve bunlar youn rabet görüyor. TMO olarak ayçiçei ya sat da yapyoruz. Ayçiçei yann 5 kilogramlk tenekelerde satn Tarm Kredi marketlerde gerçekletiriyoruz. Bu ürünü de piyasann oldukça altnda 129 liradan sata sunduk. Böylece vatandalarn makul fiyatlarla bu ürünlere erime imkann salam oluyoruz. Hububat, pirinç ve bakliyat ürünlerinde herhangi bir arz eksiklii söz konusu deil, hem stoklar yeterli hem de gda üretimi ve aknda, tüketiciye ulamasnda daralma yok. TMOnun müdahaleleriyle bu ürünlerin fiyatlar makul seviyede tutulmutur.

Ana Sayfaya Git