TMO fındık bedellerini 20 gün içinde ödeyecek

Toprak Mahsulleri Ofisince gerçekleştirilecek fındık müdahale alımı için süreç bugün başlarken, fındık alım bedelleri de 20 gün içinde ödenecek.

Haberler 20.08.2019 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) fndk müdahale almlar için randevu verilmesine bugün itibaryla balanrken, ürün alm bedellerinin ise üreticiye 20 gün içinde ödenmesi salanacak.

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla TMOnn fndkta müdahale alm yapmas karar alnrken, ofis tarafndan fndk almna ilikin her türlü teknik altyap, personel ve finansman hazrlklar tamamland.

Söz konusu almla, fndk piyasalarnda istikrarn salanmas, üreticilerin pazarlama sorunlarnn ortadan kaldrlmas, depolama ve finansman ihtiyaçlarnn giderilmesi salanacak.

TMO tarafndan, yüzde 50 salam iç fndk esasna göre, Giresun kalite kabuklu fndk kilogram bana 17 lira, levant kalite kabuklu fndk 16,50 lira, sivri kalite fndk ise 15,50 liradan satn alnacak. Ürün bedeli ödemeleri en geç 20 gün içerisinde yaplacak.

TMO tarafndan alm gerçekletirilecek fnda yönelik kriterler de belirlendi. Buna göre, kabuklu fndk almlar fiziksel analizle gerçekletirilecek. Salam iç fndk oran yüzde 40 ve üzeri, rutubet oran yüzde 6ya kadar, buruuk iç fndk oran yüzde 10a kadar, çürük ve bozuk iç fndk oran yüzde 3 ve alt, çatlak, krk ve kabuklu fndk içerisinde bulunan iç fndk oran yüzde 5 ve alt, yabanc madde oran (ta, toprak gibi) yüzde 0,5 ve alt olan tüm fndklar satn alnacak. Eski yl mahsulü ürünlerin alm ise yaplmayacak.

Üreticilerin, ürünlerini kurutarak, salkl olarak korunabilecekleri jüt çuvallar içerisinde alm noktalarna getirmeleri gerekiyor.

TMOya ürün teslim edecek üreticilerin, çiftçi Kayt Sistemi belgelerini güncellemeleri ve alm noktalarna randevu alarak gelmeleri önem tayor. Randevular, bugünden itibaren kurumun internet sitesinden alnabiliyor. Almlar ise illere göre deimekle birlikte 21 Austostan itibaren balayacak.

Kalite kriterlerine uyulsun

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Cumhurbakan Erdoan tarafndan TMOnun devreye sokulmas ile harekete geçtiklerini anmsatarak, kurumun alm fiyatlarnn da üretici tarafndan memnuniyetle karlandn söyledi.

Üreticiden ürünlerini teslim ederken TMOnun kalite kriterlerine dikkat etmesini talep eden Güldal, kurumun randevuyla alm yapacan hatrlatarak üreticilere sra beklememek için randevu almalarn önerdi.

Ana Sayfaya Git