TOBB'dan KOBİ'lere düşük faizli kredi hamlesi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "TOBB olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardık"

Haberler 05.11.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu, birlik olarak KOBlere yllk yüzde 10un altnda faiz oranyla kredi kullandrmak için Denizbank ile anlamaya vardklarn belirterek baz bankalarla da görümelerinin devam ettiini, yllk yüzde 18i bulan ticari kredi faizlerinin yüzde 9,90a kadar ineceini bildirdi.

Hisarcklolu, Bahreynin bakenti Manamada düzenlenen TOBB-Körfez birlii Konseyi 2. ve Yatrm Forumunun ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Bankaclk ve reel sektörün durumuna ilikin bir soru üzerine, mays ve haziran aylarnda ekonomiden düzelme sinyalleri geldiini, karlksz çeklerde ciddi bir düü yaandn hatrlatan Hisarcklolu, 15 Temmuz darbe giriimi sonrasnda ise tedirginlik olutuunu söyledi.

Türk ekonomisinin tahminlerden çok daha güçlü olduunun ortaya konulduunu ifade eden Hisarcklolu, son 1,5 ylda iki seçim yaplmasna, bir taraftan PKK ve DEA örgütleriyle mücadele edilirken dier taraftan darbe giriimi olmasna ramen kamu maliyesinde bir bozulma olmadna dikkati çekti.

Türkiyede bankaclk sisteminin güçlü olduunu, sanayi tesislerinin üretime devam ettiini dile getiren Hisarcklolu, ülkede ekonomiye güven olduunu söyledi.

Hisarcklolu, Burada en önemli göstergelerden biri, 15 Temmuz darbe giriiminin hemen sonrasnda dükkanlar açkt, bankalar çalyordu, hiçbir kriz yaamadk, kimse bankalardan da para çekmeye gitmedi. Bu aslnda hem halkn hem ekonominin ne kadar güçlü olduunu gösteriyor. dedi.

Faizleri indirmeye yönelik admlar olumlu buluyoruz

Bankalarn faiz indirimlerine ilikin bir soruyu yantlayan Hisarcklolu, Babakan Binali Yldrmn finans kesimiyle bir araya gelmesini ve son dönemde bankalarn kredi faizlerini indirmeye yönelik admlarn olumlu bulduklarn anlatt.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann uzun zamandr bu yönde talebi olduuna iaret eden Hisarcklolu, öyle konutu:

Buna ilk tepkilerden biri olarak Bankas Genel Müdürü Adnan Balinin yapm olduu açklama, aslnda pozitif bir netice vermitir. TOBB olarak KOBlere yllk yüzde 10un altnda faiz oranyla kredi kullandrmak için Denizbank ile anlamaya vardk. Baz bankalarla da görümelerimiz sürüyor. Halen yllk yüzde 18i bulan ticari kredilerin faizi yüzde 9,90a kadar inecek. Bunun lansmann yakn zamanda Babakanmzla ekonomi bakanlarmzla banka müdürleriyle yapmay planlyoruz. Bankaclk sektörü kar etsin, biz onlar kskanmyoruz. Bu kapsamda karlarndan fedakarlk ederek faizleri düürme operasyonuna girdikleri için memnunuz.

ATOdaki bakanlk seçimi

Hisarcklolu, Ankara Ticaret Odasndaki (ATO) istifalarn ardndan seçim sürecine ilikin bir soru üzerine, ATOya Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii ile Odalar ve Borsalar Kanunu gerei 11 kiilik yönetim kurulunun 6nn altna dümesi nedeniyle 4 kayyum atadklarn aktard.

ini bilen insanlardan oluan kayyumlarn eksiklikleri tamamlamasndan sonra ATOda seçime gidileceini belirten Hisarcklolu, Onlarn görevi, hem odann günlük ileyilerini salkl olarak sürdürmek hem de seçime götürmek. dedi.

TOBB Bakannn tarafsz olmas gerektiini dile getiren Hisarcklolu, TOBB Bakan olarak bugüne kadar ATO dahil 365 odada hiçbir ekilde seçim süreçlerine karmadm. u bakan olsun, bu bakan olsun, gönlüm undan yana gibi bir yaklamm olmamtr. Son 2 dönemdir de ATO bakanlk seçimlerinde, ATOdan TOBB delegesi olmama ramen oy atmyorum. diye konutu.

Hisarcklolu, odann kendi iç ileri kapsamnda, demokratik kural ve teamüller içinde bir seçim olacan vurgulad.

Kendi temizliimizi yapyoruz

Hisarcklolu, FETÖ/PDY ile mücadele kapsamnda yürütülen irket soruturmalar ile bu irketlerden bazlarnn finansmana eriimine ilikin bir soruyu cevaplarken unlar söyledi:

Mesela bir irketin yüzde 2 orta olan FETÖ kapsamnda yargya sevk edilmi, yarglama süreci balayacak ama bankaclk sistemi yüzde 2lik orta da olsa bu irkete kredi açmyordu. Bunlarn tereddütlerini giderecek düzenleme yapld, bu i devam edecek. Kredilerin de normalleme sürecini hep beraber göreceiz.

FETÖ ile mücadele kapsamnda 29 oda bakannn deitiini, yaklak 424 meclis üyesinin de ayrldn aktaran Hisarcklolu, En objektif ekilde, kamuoyunu rahatsz etmeyecek ekilde kendi temizliimizi yapyoruz. görüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git