Tohumluklara "yerel çeşit" logosu geliyor

Türkiye'deki yerel bitki çeşitlerinin pazarlanması için ambalajlarında "yerel çeşittir" ibaresi ve logosu bulunacak.

Haberler 04.09.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki yerel bitki çeitlerinin pazarlanmas için ambalajlarnda yerel çeittir ibaresi ve logosu yer alacak.

Tarm ve Orman Bakanlnn Yerel çeitlerin Kayt Altna Alnmas, Üretilmesi ve Pazarlamasna Dair Yönetmeliki Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile Türkiyedeki tarla, ba-bahçe ve dier bitki türlerine ait yerel çeitlerin korunmasn salamak amaçlanyor. Bu kapsamda, yerel bitkilerin genetik erozyonlarn engellemek amacyla çeitlerin kayt altna alnmas, tohumluklarnn çoaltm, pazarlanmas, idamesi ve sürdürülebilir kullanmyla ilgili kurallar getirerek, ticareti yaplacak yerel çeit tohumluklarnn üretimiyle bunlarn piyasaya arz ve bu konudaki denetimlere ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kayt altna alnm yerel çeitlerle ilgili ilemler bakanln izin ve denetimi altnda gerçekletirilecek. Yerel tohumlar kamu mal saylacak.

Mene bölgesinde olmak artyla gerçek kiilerin ihtiyaç miktarlar kadar tohumluk üretimi ve kendi aralarndaki tohum takasnda bakanln izni aranmayacak.

Yerel çeitlerin tescil bavurusu sadece bakanla ait aratrma enstitülerince yaplacak.

- Tohumluk üretimi mene bölgesinde olacak

Aratrma enstitüleri yerel çeit olarak tescil ettirmek istedikleri tohumluklar kayt altna alnmak üzere Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüüne (TAGEM) bildirecek.

Kayt altna alnan yerel çeitlerin tohumluklar mene bölgesindeki bakanln ilgili kuruluu Tarm letmeleri Genel Müdürlüü (TGEM) veya aratrma enstitüsünce üretilip pazarlanacak.

Kayt altna alnm yerel çeitlerin tohumluk üretimleri mene bölgesinde yaplacak.

Yerel çeitlerin tohumluklarnn üretimini yapacak kurulularn, Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmelii çerçevesinde üretici-yetitirici belgesi alma zorunluluu olacak.

- Logo ve ibare olacak

Tohumluklarn üretildikleri sezon içinde sertifikalandrlmalar gerekecek.

Yerel çeit Kayt Listesinde yer alan yerel çeitlerin tohumluklar için üretim miktarlar TAGEMe yaplacak talepler dorultusunda belirlenecek.

Listedeki tohumluklar ambalajlanarak ve etiketlenerek mene bölgesinde üretilecek ve Yerel çeit Sertifikas ile pazarlanacak.

Paketlenen tohumluklarn ambalajlarnda yerel çeittir ibaresi ve bakanlkça tasarlanan logo bulunacak.

Yerel çeitlerin yurt içi sat bedelleri ve artlar TAGEM tarafndan belirlenecek.

Üretilen yerel tohumluklarn perakende sat ve pazarlamasna ilikin uygulamalar TGEM araclyla yaplacak.

Kabul edilen bavurularda veya kayt altna alnan yerel çeitler hususunda bavuran kiiyle üçüncü kiiler arasnda yaanabilecek her türlü hukuki sorunda sorumluluk bavuran kiiye ait olacak.

Ana Sayfaya Git