TOKİ bu yıl 31 bin konut sattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan konutlardan 31 binini bu yılın ilk 10 ayında sattıklarını, halen 317 şantiyede yaklaşık 83 bin konut ve ilave sosyal donatının inşasının sürdüğünü bildirdi.

Haberler 20.12.2019 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kurum, TOK naat Faaliyetleri Deerlendirme Toplantsnda, 2018 ve 2019 ylnda inaat ve gayrimenkul sektörleri için pek çok düzenlemenin ve yeniliin hayata geçirildiini vurgulad.

Yaptklar tüm düzenlemeler ve yeniliklerle inaat sektörüne yeni bir hareket, yeni bir soluk kazandrmay hedeflediklerini dile getiren Kurum, kentsel dönüüm, sosyal konut, millet bahçesi ve yüzlerce yeni sosyal donat projesiyle çok büyük baarlara imza attklarn söyledi.

Kurum, son 18 yln ehircilik çalmalar açsndan bir seferberlik dönemi olduunu belirterek, TOK Bakanlmzla 2003-2019 yllar arasnda yaklak 160 milyar lira yatrmla 857 bin konut ürettik. Sosyal donatlar dahil edildiinde 1 milyonun üzerinde bamsz bölüm ina ettik. Piyasa artlarnda ev alamayan dar gelirli, sosyal yardma ihtiyac olan vatandalarmza umut olup 3,5 milyon vatandamz scak yuvalarna kavuturduk. dedi.

Kentsel dönüüm ve sosyal konutlar dahil tüm projeler için 2019da yaklak 16 milyar liralk yatrm yaptklarn açklayan Kurum, unlar kaydetti:

Bu yln ilk 10 aynda toplam 31 bin yeni konutun satn gerçekletirdik, 42 bin 161 konutu vatandalarmza teslim ettik. Halen 317 antiyemizde yaklak 83 bin konut ve ilave sosyal donatlarn inas devam ediyor. Bilhassa kentsel dönüüm projelerinde aktif rol alarak 59 ilimizde projelerimizi büyük bir azim ve kararllkla balattk, sürdürüyoruz. 72 bin örencimize scack yurtlar, 40 bin yatak kapasiteli son derece modern hastaneler yaptk, yapyoruz. Engelli vatandalarmza öncelik tanyor, engelli çocuklarmzn gelecee neeyle bakmalar için özel parklar üretiyor, engelsiz yaam merkezleri yapyoruz. Bugüne kadar 24 bin derslikli 1083 okul yaptk, çocuklarmzn elenebildikleri, eitim alabildikleri kreler, çalan anneler için gündüz bakmevleri yaptk, yapmaya da devam ediyoruz. Bu vatan için canlarn vermi ehitlerimizin ailelerine, gazilerimize öncelik tanyor, 30 yl vadeli faizsiz kredi vererek istedikleri yerden beendikleri konutlar almalarn salyoruz.

Bakan Kurum, TOKnin yurt dndaki faaliyetlerine ilikin olarak u bilgileri verdi:

Ürettiimiz 6 bin 200 son derece modern binalarmzla Endonezyada, Sri Lankada, Pakistanda ve Somalide bata olmak üzere dünyann neresinde bir mazlum varsa orada olduk. Hastane gerekiyorsa hastane, okul gerekiyorsa okul, ev gerekiyorsa ev yaptk, mazlumlarn dertlerine ortak olduk, dualarn aldk, almaya da devam ediyoruz. Yine, Cumhurbakanmzn talimatlaryla, dost karde ülke Arnavutluka 500 konut yapyoruz. Proje çalmalarmz devam ediyor. nallah, konutlarmz en ksa sürede tamamlayp, depremde zarar görmü kardelerimize teslim edeceiz. Bugün TOKmiz sadece bina yapan bir kurum olmaktan çkmtr. Türkiyenin ve dünyann en önemli sosyal hizmet kurulularndan biri olmutur. Dünyann vicdan olan Türkiyenin kutlu mesajn, evrensel mesajn, ürettii scack yuvalarla tüm dünyaya ulatran bir kurum olmutur.

TOK YEL ALAN ÜRETMYLE DE ANILACAK

TOK denilince akla daha çok sosyal konutlarn geldiini aktaran Kurum, TOKnin artk millet bahçeleri, yeni stadyumlar, yeil alan üretimi ve 22 ekolojik koridorla da anlacan bildirdi.

Kentsel dönüüm çalmalarna ilikin de bilgi veren Kurum, öyle devam etti:

Kentsel dönüümde acilen dönütürülmesi gereken 1,5 milyon konutumuz var. Bu konutlarn 300 binini bakanlk olarak biz yapyoruz. Bu çerçevede 25 bini stanbulda olmak üzere 65 bin konutu ülke genelinde TOK eliyle dönütürdük. Dier hedefimiz 81 ilde, 81 milyon metrekare millet bahçesi, yeil alanlar ve ekolojik koridorlarla kii bana düen yeil alan miktarmz 9 metrekareden 15 metrekareye çkarmaktr. 2020 ylnda, 38 ilde millet bahçelerimizi milletimizin hizmetine sunacaz.

BU YIL 197 HALE GERçEKLETRLD

TOK Bakan Ömer Bulut ise bugüne kadar yapm, hizmet ve danmanlk kapsamnda toplam 4 bin 447 ihale yaptklarn belirtti.

halelere Kamu hale Kanunu çerçevesinde yaklak 2 bin 250 yüklenicinin katldn ve 870 müteahhidin idareden i aldn aktaran Bulut, 2019 ylnda ise yapm, hizmet ve danmanlk kapsamnda 197 ihale gerçekletirilmitir. TOKnin u anda aktif olarak çalt yüklenici says i ortaklklaryla birlikte 197, müavir says da i ortaklklaryla beraber 24tür. dedi.

Bulut, bu yl kasm sonu itibaryla ödedikleri hak edi tutarnn 9 milyar 62 milyon lira olduuna, 17 yl içinde güncellenmi rakamla birlikte yaklak 160 milyar liralk ihale gerçekletirdiklerine iaret ederek, unlar kaydetti:

Bu inaatlarmzda halen mevsim artlarna bal olarak toplam 21 bin 397 teknik eleman ve içi çalmaktadr. Planl, uygun nitelikte ve kaliteli i yapan müteahhitlerimiz çounlukta olmakla birlikte standartlar yakalayamayan yüklenicilerin olduunu da hepimiz biliyoruz. daremize zaman zaman yöneltilen eletiriler standard yakalayamayan yüklenicilerin yapm olduu imalatlardan kaynaklanmaktadr. Konut alclarnn bu konudaki ikayetlerini gidermekle birlikte bu ikayetlerin bir daha olumamas için müavirlere, müteahhitlere ve TOK mühendislerine büyük sorumluluklar dümektedir. TOK olarak bizim en önemli sorumluluklarmzdan biri müteahhitlerin hak edilerini zamannda ödemek, ihale kapsamndaki takvim içinde inaatlarn ilerlemesini ve kalitesini kontrol etmekle birlikte gerekli önlemleri almaktr. Yükleniciler hak edi dosyalarn idaremize verip faturalarn kestikten sonra 2 veya 3 gün içinde paralarn alabilmektedir. TOK olarak bu konuda hiçbir müteahhidimizi madur etmedik. nallah bundan sonra da etmeyeceiz. Biz bu hassasiyeti gösterirken, yüklenici ve müavirlerden de ayn hassasiyeti bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git