TOKİ, köylülere destek oluyor

Hayata geçirilen 5 bin 747 konutluk Tarımköy projeleriyle köyden kente göç sorununa alternatif önlem getiren TOKİ tarafından Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde inşa edilecek 100 konutun ihalesi yapıldı.

Haberler 31.07.2017 - 08:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayata geçirilen 5 bin 747 konutluk Tarmköy projeleriyle köyden göç sorununa alternatif önlem getiren Babakanlk Toplu Konut daresi (TOK) tarafndan Afyonkarahisarn Sinanpaa ilçesinde ina edilecek 100 konutun ihalesi yapld.

TOK Bakan Ergün Turan, AA muhabirine yapt açklamada, köyden kente göç sonucu oluan çarpk kentlemenin Türkiyenin en önemli sorunlarndan olduunu söyledi.

Krsalda yaayan vatandalara cazip yaam alanlar sunmak için Tarmköy projelerini uyguladklarn belirten Turan, Bugüne kadar Tarmköy uygulamas kapsamnda 5 bin 747 konut yaptk. Projelerimiz kapsamnda vatandalara tarma elverili arazi tahsis edilirken dank durumdaki yerleim yerleri bir araya toplanyor ve yerel mimari doku korunarak yenileniyor. diye konutu.

Vatandalara sosyal tesisleri ve altyapsyla hazr, modern bir köyde yaama imkan sunduklarna dikkati çeken Turan, Hem barnma ihtiyacnn salanmas hem de ekonomik anlamda geliim ile göç sorununa kar Tarmköy uygulamalar alternatif bir önlem oluyor. ifadelerini kulland.

Afyonkarahisara 100 konutluk Tarmköy projesi

Turan, Afyonkarahisarn Sinanpaa ilçesinde uygulanacak 100 konutluk Tarmköy projesinin ihalesini yaptklarn anlatt.

Konutlarn yöreye özgün ina edileceini, otoparkn ve ticaret alannn da bulunacan dile getiren Turan, projenin vatandalara nitelikli sosyal çevre imkan sunacan, ihtiyaçlara cevap vereceini söyledi.

Turan, Tarmköy projeleriyle her bölgenin ihtiyaç ve özelliklerine göre farkl konutlar yaptklarn vurgulayarak, Erzurumda k artlarna uygun konutlar tercih ederken Mardin ve anlurfada yöresel mimarinin ön plana çkt konutlar ina ettikleri bilgisini paylat.

Tarmköy projeleriyle köyler ve krsal alanlarda yaayan insanlarn geçim kaynaklarnn gelitirileceine iaret eden Turan, sözlerini öyle sürdürdü:

Yerel halkn i görmede örgütlenmesi, ülke içinde ve dnda pazarlanabilir nitelikte tarmsal ürünlerin üretilmesi, ilenmesi, deerlendirilmesi, depolanmas, bozulmadan saklanmas, oluturulacak irket veya kooperatifler aracl ile pazarlanmas, yöresel mimarinin korunup yenilenmesi, halkn yerinde iskan, salkl yaanabilir konutlara kavuturulmasna yönelik projeler oluturularak ehre göçün önlenmesini salamay, kurum ve kurulularn mevcut imkanlarn bir araya getirmeyi, i birliini gelitirip güçlendirmeyi, mevcut kaynaklarn verimli kullanlmasn amaçlyoruz.

çiftçilere arazi ve kredi

Turan, Tarmköy projelerinin sadece bina yapmn kapsamadn vurgulad.

Tarmköy projelerimizle altyaps, konutlar, sosyal donatlar, yolu, çocuk park ve çevre düzenlemesi olan modern köyler ina ediyoruz. diyen Turan, unlar kaydetti:

Proje kapsamnda topra olmayan çiftçilere tarm arazisi ve iletme kredisi veriliyor. Köyün su kaynaklar, çayr, mera ve orman alanlar da göz önüne alnarak mevcut köy mimarisi ve dokusunun korunmasna özen gösteriliyor. Tarmköyler, sel ve deprem gibi afetlere kar zemini salam ve korunakl yerlere yaplyor.

Tarmköy projeleri

TOKnin Tarmköy projeleri, nüfusu 40 binden az olan ilçelerde belediye ve kaymakamlklarla, nüfusu 40 binden çok olan il veya ilçelerde belediye ve valiliklerle ya da kaymakamlklarla ortak çalma içinde gerçekletiriliyor.

Resmi bavuru öncesinde konut tip ve saylarn belirlemek için bavuruyu yapan valilik, kaymakamlk veya belediye tarafndan anket formu düzenleniyor. Konut talebinin belirlenmesine yönelik anketin sonuçlarnn deerlendirme formu, konut talep yazs ile TOKye gönderildikten sonra proje için çalmalar balyor.

Ana Sayfaya Git