Toprak Mahsulleri Ofisinden un fiyatı açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), piyasaya un arzı konusunda endişeye gerek olmadığını belirtti.

Haberler 25.11.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TMOdan yaplan açklamada, son günlerde hububat ve un piyasalarnda yaanan fiyat artlarna yönelik kamuoyunu yanltc deerlendirilmelerin yapld ifade edildi.

Un arz konusunda endieye gerek yok denilen TMO açklamasnda u ifadelere yer verildi:

Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat bandan bu yana kuraklk bata olmak üzere gerek iç gerekse d piyasadaki gelimeleri yakndan takip etmi, gereken tedbirleri ivedilikle hayata geçirmitir.

Öncelikle artan hammadde fiyatlarnn et, süt ve yem üreticilerimizin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek üzere Yem Regülasyon çalmas balatlm, TMO stoklarndaki hububat, uygun fiyatlarla hayvanclkla uraan çiftçilerimize, kanatl entegre tesislerine ve yem sanayimize yönelik sata sunulmutur.

Bu süre zarfnda sata açtmz 2,6 milyon ton hububat ile yem sektörü ile itigal eden üreticilerimizin üzerinde oluacak 2 Milyar TL ilave yükün önüne geçilmitir.

UN FYATI AçIKLAMASI

Eylül ay itibariyle uygulamaya koyduumuz bir dier önemli politika Un Regülasyon çalmasdr. Geçtiimiz yl da baar ile uyguladmz bu çalma ile TMO stoklarndaki ekmeklik budayn, un fiyatlarn makul seviyede tutacak ekilde satna balanm, ekmein hammaddesi olan unun uygun fiyatlarla frnc esnafmza ulamas için çalmalar devreye alnmtr.

Kasm aynda satlara bavuran firmalarn buday ihtiyacn azami ölçüde karlayabilmek için toplam 516 bin ton ekmeklik buday sata açlmtr. Sat teslimatlar devam etmektedir.

çalma kapsamnda sata açtmz ekmeklik budaylar, satlarmza bavuran tüm un firmalarna taahhütleri orannda tahsis edilmekte olup Kuruluumuz satlarna bavuran 380in üzerindeki un fabrikasnn taahhüt ettii fiyatlarn tamam pein, çuval bana 185-200 TL/çuval arasnda seyretmekte olup un fabrikalar bu fiyatlardan frnclara yaptklar sat faturalarn Kuruluumuza ibraz etmektedir.

TMO 5 aylk ksa bir sürede 4 milyon tona yakn hububat piyasaya arz etmi olup stoklarn takviyeye ve satlarna tüm hzyla devam etmektedir.

TMO olarak un sanayimiz ile ibirlii içinde çaltmz ve silolarmzdan çkan ürünlerin frnlara satna kadar tüm aamalar yakn takipte olacamz, ürün temininin kesintisiz devam ettiini ve piyasaya un arz konusunda herhangi bir endieye gerek olmadnn altn bir kez daha çizmek isteriz.

Piyasalar TMO tarafndan anlk olarak takip edilmekte olup gerekmesi durumunda ilave tedbirler de alnabilecektir. Halkmzca son dönemde piyasada yer alan spekülatif haberlere itibar edilmemesini rica ederiz.

Ana Sayfaya Git