Toprak suyla buluşuyor, refah yükseliyor

Diyarbakır'da sulu tarıma geçişi sağlayarak yöre halkının gelir seviyesinin yükseltilmesi için GAP Projesi kapsamında baraj ve sulama sistemlerinin yapımı hızla sürüyor.

Haberler 12.07.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ve çermik ilçelerinde yapm süren iki barajn tamamlanmasyla 158 bin dekar arazi suya, binlerce kii de istihdama kavuacak.

Orman ve Su leri Bakanlnn talimatyla Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce son 15 ylda 5 milyar 700 milyon lira yatrmn gerçekletirildii Diyarbakrda, sulu tarma geçii salayarak yöre halknn refah seviyesinin yükseltilmesi için Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamndaki baraj ve sulama sistemlerinin yapm hzla sürüyor.

Kralkz-Dicle Projesinde yapmnda sona gelinen 218 kilometre uzunluundaki isale kanalyla adeta yapay nehre kavuacak Diyarbakrda Silvan Projesinde yer alan Pamukçay, Ambar, Kuruçay ve Balar barajlarnn yapm tamamland, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlar ise gelecek yl ihale edilecek.

Bu iki proje dnda kalan Ergani Barajnn yapm tamamlanrken, çermikteki Kale Barajnn inas 2019 ylnda sona erecek. Ergani Baraj 2 bin 100 kiiye, çermik Baraj ise 18 bin kiiye istihdam salayacak.

- Basnçl sulama sistemi yaplyor

DS 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel, temelden yükseklii 54 metre olan ve 14 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip olacak Ergani Barajnn 18 bin 660 dekar arazinin sulanmasna hizmet edeceini söyledi.

Bu barajn inaatnn tamamlandn ve yl sonunda su tutmaya balayacan belirten Gökyel, Bin 866 hektar sulama alanndaki çalmalar ise sürüyor. Basnçl borulu sulama sitemi çalmalar yüzde 60 düzeyine ulat. dedi.

çermik ilçesinin Yukareyhler köyünde yer alan ve 183 milyon su biriktirme hacmine sahip olan Kale Barajnn ise 71 bin dekar cazibe olmak üzere 139 bin dekar tarm arazini sulanmasn salayacan kaydeden Gökyel, Kale Barajnn kaya dolgusu yaplyor, gelecek yl inaat tamamlanacak. 14 bin hektar sulama alan var. 2020den sonra sulamaya balayacak. ifadelerini kulland.

- 419 bin hektar suya kavuacak

Müdür Gökyel, Diyarbakrn 419 bin hektar sulanabilir araziye sahip olduunu vurgulayarak, Diyarbakrda 419 bin hektar sulanabilir arazinin yüzde 15i sulamaya açld. Yüzde 5lik ksmn inaat devam ediyor. 419 bin hektar arazinin 2023 yl içerisinde tamamlanmas hedefleniyor. diye konutu.

- Gelir 3-5 kat artacak

Ergani ilçesinin Ortayaz Mahallesi Muhtar Esat Akyldz, yöre çiftçisinin yllardr barajn yapmn beklediini aktard.

Mahallelerinin barajn tamamlanmasyla suya kavuacan, sulu tarma geçile çiftçinin ylda 2 ürün hasat edebileceini dile getiren Akyldz, unlar kaydetti:

Tahl üretimi yapan çiftçi ikinci ürün olarak msr ekebilecek. Bu sayede üreticinin gelirinde 3-5 kat art olacak. Bölge insan refaha kavuacak. Barajn yapmna katks olan kurum ve yetkililere teekkür ediyoruz. Bölgemiz bu sayede kalknacak, yöre insan rahat edecek. diyen Akyldz, sulu tarmla i imkan olaca için bölgedeki ailelerin artk mevsimlik içi olarak baka illere gitmeyeceini aktard.

- Su çiftçi için bereket ve zenginliktir

Ergani Ziraat Odas Genel Sekreteri Narin çartekin, kuru tarm yaplan bir dekar arazide 300 kilogram buday hasad yapldn, sulu arazide ise verimin 650-700 kilograma kadar yükseldiini söyledi.

lçede suya kavuan tarlalarda ikinci ürün olarak msr ve ay çiçei üretiminin yaplabildiini anlatan çartekin, çiftçiler büyük umutla baraj ve sulama sistemlerinin tamamlanmasn bekliyor. Su çiftçi için bereket ve zenginliktir. dedi.

Ana Sayfaya Git