Topraksız çiftçiye Hazine arazisi desteği

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, arazi dağıtım projeleri kapsamında bugüne kadar 15 ilde 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisinin çiftçilik yapmaları şartıyla 16 bin 151 çiftçi ailesine dağıtıldığını bildirdi.

Haberler 18.12.2019 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, yapt yazl açklamada, mülkiyeti Hazine adna kaytl tarm arazilerinin tarma kazandrlmas ve en uygun ekilde deerlendirilebilmesi amacyla birçok bölgede arazi datm projeleri uyguladklarn ifade etti.

Hedeflerinin, topraksz veya az toprakl çiftçilerin, yeterli gelire sahip aile iletmeleri kurabilecekleri ekilde hazine arazileriyle topraklandrlmas olduunu belirten Pakdemirli, bu uygulamayla topran verimli ekilde iletilmesini, tarm arazisinin parçalanmasnn önlenmesini, üretimin artrlmasn, istihdam imkanlarnn gelitirilmesini ve çiftçilerin desteklenmesini amaçladklarn kaydetti.

Pakdemirli, Hazine arazilerinin kanun gerei çiftçilik yapmak artyla verildiini vurgulayarak, Projenin uygulamaya geçtii günden beri Konya, Karaman, Aksaray, Mersin, anlurfa, Eskiehir, Edirne, Aydn, Ankara, Yozgat, Idr, Kayseri, Krklareli, Tekirda ve çankr olmak üzere toplam 15 ilde, 38 ilçede, 199 köy ve kasabada 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisini 16 bin 151 çiftçi ailesine çiftçilik yapmak artyla dattk. ifadelerini kulland.

- Datlan topraklar bölünemez

Halen Konya, Karaman, Aksaray, Mersin, anlurfa, Eskiehir ve Edirnede 28 köy ve mahallede, 253 bin 32 dekar arazi için datm çalmalarnn sürdürüldüünü belirten Pakdemirli, unlar kaydetti:

Bakanlmz tasarrufuna geçen Hazine arazileri, amaçlar dorultusunda deerlendirilinceye kadar bo kalmamas ve Hazinenin herhangi bir hak kaybna uramamas için yllk olarak kiralanyor. Hazine arazisiyle topraklandrlan çiftçilerimize, komisyon marifetiyle belirlenen bedel karlnda tapu tescilleri yaplyor. Bu bedeller tapularn verildii yldaki deer üzerinden hesaplanyor, borçlandrmadan sonra 4 yl ödemesiz olmak üzere 10 ylda 10 eit taksitte ve faizsiz olarak geri ödemeye tabi tutuluyor. Datlan topraklar bölünemez ve kamu yarar hariç tarmsal üretim dnda kullanlamaz. Bu araziler, anayasann ilgili hükmü gerei miras hükümleri dnda bakalarna devredilemez, ipotek edilemez, satlamaz ve kiraya verilemez.

Ana Sayfaya Git