Toptancı zammı geri çekmiyor

Diyarbakır’da esnaf yüzde 20 indirime gitti, toptancılarında zamları geri çekmesini talep etti.

Haberler 06.01.2022 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Lokantaclar Kebapçlar ve Tatlclar Esnaf Odas Bakan Haim Elkaan, dolar kurunun aa çekilmesi sonras toptanclarn fiyatlar düürmemesine tepki göstererek, Baz iletmelerimiz zam yapmad, baz iletmelerimiz ise yaptklar yüzde 20lik zamm geri çekti. Zamlar geri çekmemizin sebeplerinden biri de fahi fiyatlarda ürünlere yaplan zamlarn da ayn ekilde geri çekmesini talep ediyoruz dedi.

TOPTANCI ESNAFI NDRM YAPMIYOR

Lokantaclar Kebapçlar ve Tatlclar Esnaf Odas Bakan Haim Elkaan, son yaanan dolar kuru dalgalanmas ve ardndan dolar kurunun aa çekilmesi sonras toptanclarn fiyatlar düürmemesine tepki gösterdi. Elkaan, dolar kurunun dümesi sonras zam yapan iletmelerin yüzde 20 fiyatlar tekrar geri çektiini belirtti. Yaanan süreç içinde esnaflarn kullanm olduu malzemelerin yüzde 100, yüzde 200, yüzde 500e varan fiyat artlar yaandn ifade etti. Elkaan, Hükümetin son günlerde alm olduu tedbir karar ve dolarn dümesi en büyük sevincimiz o yöndeydi. Ama sevincimiz yine kursamzda kald. Kullandmz malzemeler yine sabit bir ekilde yerine geldi. Biz her zaman unu söylüyoruz. Kullandmz malzemeler yüzde 200, yüzde 300 olmas sebebiyle esnaf temsilcisi, esnaf tekilat olarak hizmet sektöründe ürettiimiz ürünlere yüzde 20 zam yaptk. Bu süreç içerisinde yüzde 20 zamm dolarn dümesiyle beraber esnaflarmzn birçou özellikle tatl sektöründe olan esnaflarmz ortak bir karar alarak yüzde 20 zamm geri çektik. Zamlar geri çekmemizin sebeplerinden biri de fahi fiyatlarda ürünlere yaplan zamlarn da ayn ekilde geri çekmesini talep ediyoruz diye konutu.

DENETMLERN GERçEKç YAPILMASI LAZIM

Baz toptanclarn stokçuluk ve frsatçlk yaparak iletmelere malzeme satmadn ya da olmadn iddia ettiklerini ileri süren Elkaan, Bu yönde de hükümetimiz de baz çalmalar var. Stokçulara, frsatçlara yönelik çalmalar var ama yeterli deil. Toptanclar depolarnda mevcut malzemeler olduu halde bize satmadlar. Halen de satmamaya çalyorlar. Bunun tedbirlerini biz esnaf olarak kendi çabalarmzla yapm olduumuz zamm yüzde 20 alabilirsek onlarnda yapm olduu zamm geri almas gerekmektedir. Bunlar da hükümet tarafndan da bundan tespit edilip bu zamlarn tamamyla geri çekilmesi. Aldmz ürünler pahal. Acilen bu konuda tedbirlerin alnmasn talep ediyoruz. Malzemeler stokçulardan kaynaklanyor olabilir, toptanclardan kaynakl ki o da malum belirli firmalar vardr. Ulusal firmalar ve yerel firmalar var. Denetimler gerçek anlamda sk sk yaplmad. Biz ilgili kurumlara unu söylüyorduk, ürün var, ürün satlmyor. Ama bizi kimse dikkate almad. Yeterince denetim yaplmad ve üstü açk yapld eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git