Toptancılar mal alamıyor

Diyarbakır’daki Gıda Toptancılar Sitesi esnafı, döviz kurlarında yaşanan hareketlilikten kaynaklı fabrikaların "Bekleyeceğiz, göreceğiz" diyerek mal vermediklerini aktardı.

Haberler 31.12.2021 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Döviz kurlar üzerinden fiyatlar belirlenen ürünlerin satld Diyarbakr Gda Toptanclar Sitesindeki esnafa göre, kimi ürünlerin fiyatnda düü yaand. Ancak bu durum halen tam olarak ürün fiyatlarna yansm deil. Bunun nedeni ise, döviz kurlarndaki hareketlilik ve belirsizlik. 430a yakn i yerinin bulunduu sitede esnaflar kara kara düünüyor. Baz esnaflar ithalat fabrikalarndan mal alamamaktan, bazlar ise dolarn tarihi zirvesine ulat dönemde aldklar ürünlerde zarar etmekten dertli.

FYATLARDAK BELRSZLK

Toptanclar Sitesinde yllardr muhasebe iiyle uraan Ergün Öz, iktidarn dövize müdahalesi sonras ürün aldklar fabrikalarn kendilerine fiyat listesi vermediini aktard. Dövizin yükselmesinden kendilerinin de rahatsz olduklarn söyleyen Öz, alm gücünün dümesinden memnun olmadklarn kaydetti. Öz, Bir teneke ya 500- 600 TL oldu. Bu ile uraan herkes gda fiyatnn dümesini istiyor. Düerse halkn alm gücü artar ve bizim iimizi yapmamz için daha iyi olur. 1 teneke ya bin TL de olsa benim karm bellidir. Fazladan kar atmyoruz üzerine. Ürün fiyat artnca bu defa bizim satmz sknt oluyor. Son haftada dolarn artmas ve dümesi nedeniyle fabrikalar fiyat vermiyor. Mal vermeyi durdurmu. Herkes ne olacana bakyor. Elimizdeki mal olabildiince halka vererek, yardmc olmaya çalarak, indirimler uyguluyoruz. Ama tam olarak ne olacak biz de bilmiyoruz diye konutu.

PYASA KARIIK

Dolar 18 TLye yükseldii vakit de fabrikalardan mal alamadklarn aktaran Öz, fabrika sahiplerinin kendilerine fiyatlar bir yerde dursun ki size mal verelim dediini paylat. Öz, O be alt günlük süreçte fabrikalar mal vermeyi durdurmutu. Ne olacan bekliyordu. 18 litrelik ayçiçek yan 30 dolardan alyorsunuz, toplam fiyat 540 TLye tekabül ediyor. KDVsini de koyduunuzda 585 TL gibi bir maliyeti oluyor. imdi ayn mal alyorsunuz, arada 200 TL fark oynuyor. Biz de beklentindeyiz. Fiyatlar bir yerde sabitlenirse piyasa düzelir dedi. Döviz kurlarnn dümesi ve bu durumun aldklar fiyatlara yansmas durumunda kendilerinin de indirime gidebileceini ifade eden Öz, Ama fabrika fiyatlar ayn ve yüksek gelirse fiyatlar ayn kalr. Bir hafta ya da 10 günde fiyatlar yerinde sabit durursa piyasada bir düzelme olur diye belirtti.

1 MLYON TL ZARAR

Site esnaflarndan Metin Okur, dövizin yükseldii ve dütüü süreç aralnda bir milyon TL zarar ettiini aktard. Dövizdeki hareketlilikten kaynakl müterilere farkl fiyatlar vermek zorunda kaldklarn ifade eden Okur, Müteri de hakl olarak bu kadar fiyat deiikliinin yaanmasna ilikin dün bu fiyatayd bugün niye bu fiyatta eklinde sorular soruyor. Bu ie bir çare bulunmal. Baz esnaflar zarar etti. Kimse kar ettim diyemez. Yaanan durumdan kaynakl 3 içimizi çkarmak zorunda kaldk. yok, önümüzü göremiyoruz, iflas ettik diyebilirim dedi.

Serdar Murat Han ise döviz üzerinden aldklar ürünlerin birçoundan zarar ettiklerini belirtti. Baz esnaflarn battna dikkati çeken Han, Tabi bizler ticaret yapyoruz. Zarar da edebiliriz. Yaadklarmz iktidarn politikalarndandr. Dolar Eylül aynda 9 TLyi sonra bu ay içerisinde 18 TLye çkt ve daha sonra müdahaleyle 12ye indi. Satlarmz ondan dolay uanda sfrdr. Mal alamyoruz zaten. Kimse fiyat vermiyor. Fabrika sahipleri bekleyeceiz, göreceiz diyor. Fabrika sahipleri de hakl. Bu saatten sonra ya çok çalacaz ya eleman çkaracaz ya da kepenk kapatacaz. Yapacak bir ey yok eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git