"Torba teklif" Genel Kurul'da

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi, Ahilik Sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışlarında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarını yeniden yapılandıran düzenlemeleri de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulunda başladı.

Haberler 21.02.2017 - 22:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yapan Kanun Teklifi üzerinde MHP Grubu adna söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalayc, i yeri ve konut satnda Türk vatandalar KDV öderken, teklifle yabanclara KDV istisnas getirildiini anmsatt.

Kalayc, bunun, hakszlk, eitsizlik, vergi adaletsizlii ve anayasaya aykr olduunu savunurken, Mehmet i yeri, Hasan konut alrken KDV ödeyeceini ancak George, Hansn ödemeyeceini söyledi. Kalayc, Türk vatandalarna verilmeyen hakkn yabanclara verilmesinin kabul edilemeyeceini belirtti. Kalayc, vergi adaletsizliini, ayrmcl içeren bu maddenin tekliften çkarlmasn istedi.

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi yaplmasnn olumlu bulduklarn dile getiren Kalayc, ancak bu orann yüzde 5ten yüzde 10a çkarlmas gerektiini kaydetti. Kalayc, vergi indiriminin, vergi ödeme eilimini olumlu etkileyeceini, vergisini ödeyenleri psikolojik olarak rahatlatacan vurgulad.

Kalayc, vergileri en düzenli ödenen kesim olan çalanlarn, vergi indirimi kapsamna alnmadna iaret ederek, çalanlar üzerinde adaletsiz ve ar vergi yükü bulunduunu söyledi. Kalayc, çalanlarn aylklarnn, vergi tarifesinden dolay aydan aya azaldn dile getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuolu, esnaf iflas etmeden Ahilik Sandnn yardm etmemesinin, devreye girmemesinin nasl bir mantk olduunu sordu. Kuolu, TESKe sorulmadan bu düzenlemenin hazrlandn öne sürdü.

HDP stanbul Milletvekili Garo Paylan, ahilik fonunun, müstakil bir tasar olarak getirilmesini istediklerini, bir hafta tartlmas halinde çok daha kaliteli bir düzenleme olarak yasalaacan belirtti.

naat lobisinin çok iyi çaltn ifade eden Paylan, KDVyi yabanclara sfrlyorsunuz. Bir yabanc, 1 milyon liraya daireyi ald, ertesi gün Ahmete 1 milyon liraya satt. Ahmet 180 bin KDV avantaj salad. Nasl engelleyeceksiniz? Böyle bir düzenleme olmaz, geri çekelim. Vatandalarmz da yararlansn. Türkiye güvenli ülke olsun, yabanclar konut alr. Yabanclar Egede konutlarn satyor, KDVden dolay deil güvensiz ülke olduu için. diye konutu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, toplumun önemli kesimlerini rahatlatma, borçlar yaplandrma konusunda bir çalma yaptklarn ifade ederek, teklifin getirdii düzenlemeler hakknda bilgi verdi.

Bu teklif ve daha önce çkardklar kanunlarn devrim niteliinde olduunu vurgulayan Koçer, reel sektörün taleplerinin gün gün alnp, deerlendirilip Meclis tarafndan kanunlatrldn anlatt.

Ana Sayfaya Git