Trafik sigortasında tavan fiyata devam

Zorunlu trafik sigortası için 2017 yılından beri devam eden tavan fiyat uygulaması, 2021'de de devam edecek.

Haberler 08.12.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), kara yollar motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasnda tavan fiyat uygulamasna ilikin kararn verdi.

Kurum tarafndan hazrlanan genelge, sigortaclk sektörüne iletildi. Buna göre, kurul kararyla, sigortallar açsndan primlerin makul seviyelerde tutulmas amacyla zorunlu trafik sigortalarnda azami prim uygulamasnn 2021 ylnda da devam etmesi kararlatrld.

Söz konusu genelge, 1 Ocak 2021den geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Kurul, gelecek yl trafik sigortasndaki prim art orann belirledi. 2021 yl ocak ayndan itibaren primler her ay yüzde 1 artrlacak.

Trafik sigortalarnda azami prim uygulamas, 2017 ylnda balamt. Geçen süre zarfnda, bu uygulama sayesinde motorlu araç iletenlerinin kanunen yaptrmakla mükellef olduklar zorunlu trafik sigortalarna makul primlerle eriebildii gözlemlendi.

- Yerinde bir karar

Tüketici Haklar Dernei Onursal Bakan Aydn Aaolu, tüketiciler açsndan zorunlu olan mali mesuliyet sigortas primlerinin çok fazla artmas nedeniyle rahatszlk duyulduunu anmsatarak, imdi tavan fiyatn stabil tutulmasnn 2021 yl için de uygulanacak olmas çok yerinde olmutur. dedi.

Salgn nedeniyle insanlarn toplu tamaya binmekten kaçndna iaret eden Aaolu, u deerlendirmede bulundu:

nsanlar yine bu süreçte gelir kaybna da urad. Bu süreçte insanlarn o mütevaz aracna yaptrmak zorunda olduu yüksek primli zorunlu mali mesuliyet sigortasnn fiyatnn artmas bir darbe olacakt. Ayrca ticari taksilerde oldukça yüksek prim alnyor, onlar sürekli trafikte olduu için kaza riskleri oldukça fazla. Ne var ki ticari taksi iletmecileri de çkan maliyeti tüketiciye yanstyorlard. Böylelikle sonuçta bedel ödeyen sadece tüketici oluyordu. Tavan fiyat uygulamasnn devam etmesi, oldukça yerinde bir karar. Benzer uygulamalarn dier sektörlerde de yaplmas lazm. Kovid-19 mücadelesi içinde birilerinin hala maddi yüksek kazanç peinde olmas hiç doru deil. Bu noktada herkes biraz fedakarlk edecek. Belki biraz sektörler kar etmeyecek ve hatta bir miktar zarar edecek. Sigorta primleri oldukça fazlayd, kurulun ald karar yürekten destekliyorum.

- Sürücüye reyting sistemi gelmeli

Bakent Sigorta Acenteleri Dernei (BASAD) Bakan Hac Ali Yücel ise tavan fiyat uygulamasna olumsuz yaklatklarn ifade ederek, Bu, sigortallar disipline etmeyen bir uygulama. Nasl olsa kaza yapsa da prim tutar belirlenen maksimum tutar amyor diye insanlar cesaret kazanyor. Kaza yapanlar ile yapmayan kiilerin primleri arasnda çok fazla fark yok. Aradaki fark yüksek olursa araçlar daha dikkatli kullanlm olur. Kaza yapanlara daha yüksek tavandan prim uygulanmal. Düzenleme, çok sk kaza yapanlarn aleyhine olacak ekilde deitirilebilir. u andaki uygulamadaki makasn daha açk olmas lazm. diye konutu.

Trafik sigortalarnn sürüce belgesine göre düzenlenmesini de öneren Yücel, Kazay yapan sürücü olduu için sigorta bedeli araca göre belirlenmemeli. Bu kapsamda sürücüler için bir reyting sistemi gelmeli. Kiiler oför olarak ie girecei zaman da bu reytinge baklmal. Böylece trafikte yaanan kazalar da azalm olacak. dedi.

Ana Sayfaya Git