Tüketici mahkemesinden emsal karar!

Tüketici mahkemesi, aldığı yurt dışı turuna seyahatten iki gün önce kardeşinin ölmesi nedeniyle katılamayan kişiye ödediği ücretin iade edilmesi gerektiğine hükmetti.

Haberler 22.12.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D.K. adl kadn, tur irketinden 1486 liraya 14 Mays 2016da balayacak olan yurt d paket tur satn ald fakat seyahatten iki gün önce Adanadaki kardei vefat etti. Bunun üzerine kadn, ölüm belgesiyle tur irketine müracaat ederek pein ödedii ücretin iadesini istedi, olumsuz yant almas üzerine Etimesgut Kaymakaml Tüketici Sorunlar Hakem Heyetine bavurdu.

Bavuru dilekçesinde Paket Tur Sözlemesi Yönetmeliinin sözlemenin feshine ilikin maddesinde Katlmcnn gerekli tüm özeni göstermesine ramen öngöremedii ve engelleyemedii bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun balamasna 30 günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunmas halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yükümlülüklerden doan masraflar ile üçüncü kiilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yaplmakszn katlmcnn ödedii bedel kendisine iade edilir. denildiine iaret edildi. Heyet, talebi kabul ederek tur irketinin D.Kye ödedii ücretin iadesine karar verdi.

MAHKEMEDE DE KARAR DEMED

Tur irketi, kararn iptali için Ankara Bat 1. Tüketici Mahkemesi nezdinde dava açt. irket avukat, mahkemeye sunduu dilekçede, kalnacak oteller için irket tarafndan ödeme yapldn, bunun iadesinin mümkün olmadn ifade etti. Avukat, tüketici hakem heyeti kararnn haksz olduunu savundu ve kararn iptalini istedi.

D.Knin avukat ise irketle akdedilen sözlemede Tüketici veya birinci derece akrabalar için, kanunlarda yer alan mücbir sebep halleri ve ölüm halleri tüketici için mücbir sebep kabul edilir. denildiine dikkati çekerek, hakem heyeti kararnn yasaya uygun olduunu savundu.

Mahkeme, yarglama sonucunda irketin davasnn reddine ve tüketici heyetinin kararnn yasaya uygun olduuna hükmetti. Mahkemenin kararna kar itiraz yolu bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git