Tüketici "nişasta bazlı" ibaresini etikette görecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin hassasiyetini göz önüne alarak şekerli ürünlerin mevzuatında değişikliğe gidiyor. Sektörün görüşüne açılan düzenleme yürürlüğe aynen girerse mısır şurubundan elde edilen her ürün etiketinde "nişasta bazlı" ifadesinin yer alması zorunlu olacak. Tüketiciler böylelikle ürünlerin içerisinde hangi şeker türünün kullanıldığını net görebilecek.

Haberler 12.08.2018 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl ekerli ürünlere ilikin mevzuatta yapaca deiiklikle, vatandalar msr urubundan elde edilen her ürünün etiketinde niasta bazl ifadesini görebilecek.

Yüksek Fruktozlu Msr urubu olarak da bilinen Niasta Bazl ekerler (NB), en ucuz ve en fazla msrdan, ayrca patates ve buday gibi bitkilerden elde ediliyor. NBnin içeriinde deien oranlarda fruktoz ve glukoz bulunuyor.

Sakkaroz yani sofra ekerindeki glukoz ve fruktoz, moleküler düzeyde bal iken NBde yer alan fruktoz ve glukoz sv formda serbest yüzer halde duruyor. Bu farklln sala etkileri de her geçen gün hem tüketiciler hem de uzmanlar tarafndan daha fazla sorgulanr hale geldi.

Mevcut durumda etiketlerde Fruktoz urubu, glikoz urubu ya da NB ksa adyla belirtilen bu eker türlerinin kullanld gda etiketlerinin kafa kartrdn tespit eden Bakanlk yetkilileri tüketicilerin bu konudaki hassasiyetini de göz önüne alarak yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Halen yürürlükte olan eker Teblii gerei, gda etiketlerinde eker ifadesine sadece sakkarozdan üretilen ürünler için izin veriliyor. Bunun dnda glukoz urubu, fruktoz urubu ve benzeri ürünler için eker ifadesinin kullanlmasna müsaade edilmiyor.

Özellikle niasta bazl ekerlerin isimlendirilmesi ile ilgili Bakanla gelen talepler dorultusunda, konu Ulusal Gda Kodeks Komisyonunda görüülerek Türk Gda Kodeksi eker Teblii, tüketicilerin daha doru bilgilendirilmeleri adna revize edildi.

TÜKETCLER NE YEDN BLECEK

lgili kurum, kurulularn görüüne açlan taslak mevzuatta, msr urubundan elde edilen her ürün tanmnn önünde niasta bazl ifadesinin yer almas zorunlu olacak.

Ayn ekilde bu ürünlerin herhangi bir gdann bileiminde bileen olarak kullanlmalar durumunda da tanmlarda yer alan isimlendirmeler etikette ya da ambalajnda yer alacak.

Tüketiciler böylelikle tükettii ürünlerin içerisinde hangi eker türünün kullanldn net görebilecek.

Öte yandan ürünlerde yar beyaz eker, beyaz eker, ekstra beyaz ekerin sat isimleri tanmlarda yer alan resmi isimlendirmeler olacak. Bir gdann bileiminde bileen olarak yar beyaz eker, beyaz eker, ekstra beyaz ekerin kullanlmas durumunda bu bileenler sadece eker olarak da ifade edilebilecek.

Ana Sayfaya Git